Xandra velzeboer moeder
Xandra velzeboer moeder

Xandra velzeboer moeder /\ Jordi Cruijff en Axel Merckx konden beide hun hoge verwachtingen niet waarmaken. Er zijn echter enkele atleten die hun achternaam niet als een last ervaren.

De dochter van Velzeboer, Xandra Velzeboer, is een voorbeeld van een bekende shorttrackfamilie uit Oud Ade: Velzeboer is een 19-jarige wereldkampioen bij de junioren en debuteert dit weekend op de Europese titelstrijd in het Poolse Gdansk.

“Ik zal het nooit beu worden om mensen bij mijn voornaam naar me te horen verwijzen. Het tegenovergestelde is waar. “Ik ben extatisch over wat de familie heeft bereikt,” zei ik.


Zoals haar vaders en tantes hebben gedaan, wil deze Velzeboer in hun voetsporen treden. Monique Velzeboer won in 1988 drie Olympische medailles op de 111 meter lange baan van.

Calgary als demonstratiesport voor de Olympische Winterspelen. Xandra’s vader, Marc, en haar zus, Simone, vergezelden haar vier jaar later op het ijs bij de Winterspelen in Albertville.

Nooit naar de Olympische Spelen geweest, maar wanneer zijn ze volgend jaar in Peking? Het is het toppunt van uitmuntendheid. In de woorden van Xandra: “Het is bijzonder om te streven naar iets dat uit je familie komt.”

Xandra velzeboer moeder

Velzeboer herinnert aan het ongeval in 1993 in Font-Romeu, Frankrijk, waar Monique vanaf de nek verlamd raakte nadat een val tijdens een training een cervicaal dwarslaesie veroorzaakte.

Xandra Velzeboer leert dat shorttrack een fantastische sport is, maar ook een gevaarlijke. Als gevolg hiervan zijn de veiligheidsmaatregelen sindsdien enorm verbeterd. Er waren geen kussens langs de baan toen ze voor het eerst in hun normale schaatskleding op het ijs stapten.

Het ijshockeyboarden zou je vangen als je de pech had om te vallen. Snijwerende pakken en vrijstaande boardings zijn nu voor iedereen verplicht. Ondanks hogere snelheden is het aantal ongevallen drastisch gedaald. “

Door het ongeluk van Monique Velzeboer zijn de gedachten van de familie Velzeboer nooit ver uit hun hoofd. “Mijn vader maakt zich grote zorgen over de veiligheid van mijn atletische inspanningen.

Hij heeft me er nooit van weerhouden om shorttrack te gaan, maar hij denkt altijd na over hoe hij het risico kan minimaliseren. Ik ben me er terdege van bewust dat het spelen van deze sport risico’s met zich meebrengt.

Tot mijn ontsteltenis ben ik daardoor niet voorzichtiger op de baan. Absoluut niet. Als ik meedoe, streef ik er altijd naar om te winnen. Niets voelt ooit als “au, nu moet ik mezelf in bedwang houden.”

Teamgenoot Suzanne Schulting , tweevoudig Olympisch gouden medaillewinnaar, toont elke dag dezelfde instelling. Dat ze voorlopig de tweede viool moet spelen van de Fries kan haar helemaal niet schelen. Met zo iemand is het een plezier om in een team te zitten in plaats van een last.”

Elke dag trainen met ‘s werelds beste shorttrackster is een ongelooflijke ervaring. Haar aanwezigheid in mijn leven is in meer dan één opzicht een zegen.

Het betekent maar één ding als ik haar in training kan bijhouden of het haar moeilijk kan maken. Wat ik nu doe is uitstekend. Als je achter iemand rijdt die zo verdomd goed is, helpt het je echt om beter te worden.”

Velzeboer daarentegen weigert een plaats bij de ‘best of the rest’ te aanvaarden. “Ik ben nog een kind en ik heb nog veel ruimte om te groeien.”

Xandra velzeboer moeder
Xandra velzeboer moeder