Wopke hoekstra lengte
Wopke hoekstra lengte

Wopke hoekstra lengte /\ De Nederlandse politicus WWopke Bastiaan Hoekstra (geboren 30 september 1975) is sinds 2020 de leider van het CDA. Voorheen was ze de leider van het CDP. Het afgelopen anderhalf jaar was hij ook minister van Financiën van premier Mark Rutte.

De in Nederland geboren Hoekstra, opgegroeid in Bennekom, studeerde aan de Universiteit Leiden, waar hij ook een jaar geschiedenis studeerde, en studeerde rechten aan de universiteit. Lange tijd was hij de leider van de Minerva-broederschap.

Wopke hoekstra lengte

Daarnaast studeerde hij in 2000 rechten en internationale politiek in Rome en behaalde in 2005 een MBA aan INSEAD, met campussen in respectievelijk Fontainebleau, Frankrijk en Singapore, Singapore.

Als voormalig partner bij McKinsey and Company en voorzitter van het Scheepvaartmuseum in de raad van commissarissen van Amsterdam, is hij nu minister van Nederland. Gedurende deze tijd werkte hij tussen 1996 en 2006 voor Shell in Berlijn, Hamburg en Rotterdam.

Voormalig CDA-bestuurslid en penningmeester Stichting Eduardo Freistichting Hoekstra was tevens bestuurslid van de lokale Amsterdamse CDA-afdeling.

Aanbod

Om onduidelijke redenen verwierp Hoekstra het aanbod van de Democratische Partij om een ​​zetel op de congreskandidatenlijst van 2010 te krijgen, en gaf er de voorkeur aan bij McKinsey & Company te blijven.

Toen hij in december 2010 aankondigde dat hij zich kandidaat zou stellen voor de Senaat bij de komende verkiezingen van 2011, stemde Hoekstra ermee in en op 7 juni 2011 werd hij de jongste senator in de kamer.

De Eerste Kamer is slechts een parttime baan, dus McKinsey & Company-adviseur Hoekstra bleef voor het bedrijf werken. Toen hij in december van hetzelfde jaar voor het eerst in het openbaar verscheen, had hij het over belastingen.

Verbod

Hij verwierf bekendheid in de Senaat als pensioenwoordvoerder van de Republikeinse Partij. Als senator voor het CDA stemde hij als enige voor een verbod op het homohuwelijk (resident officer) en voor de rechtspositie van lesbische ouders. Hij was ook de enige CDA-senator die stemde voor een verbod op het homohuwelijk (co-moederschap).

Wopke hoekstra lengte
Wopke hoekstra lengte