Vrouw ernst kuijpers
Vrouw ernst kuijpers

Vrouw ernst kuijpers /\ Hij is lid van de Democratische partij 66 (D66). Van 2000 tot 2012 was hij hoogleraar gastro-enterologie en van 2013 tot januari 2022 hoofd van het bestuur van het Erasmus Medisch Centrum.

Veluwenaar Het gezicht van de coronacrisis is Ernst Kuipers (61), voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij heeft nog nooit zoveel moeite gedaan als vorig jaar. Wat is zijn vooruitzicht voor het komende jaar?

Daar is hij dan, de lange, slanke, kale man: Ernst Kuipers (61), hoogleraar gastro-enterologie, voorzitter Raad van Bestuur Erasmus MC en sinds 2015 voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Bijna twee jaar was hij verantwoordelijk voor de verdeling van (corona)patiënten tussen de verschillende ziekenhuizen in Nederland in tijden van schaarste en hield hij regelmatig persconferenties over de situatie in de ziekenhuizen.

Kuipers was ook regelmatig te gast bij discussieshows, waar hij het coronabeleid uitlegde en er ook kritiek op uitte. Nu heeft hij als opvolger van CDA’er Hugo de Jonge de taak om Nederland uit de coronapandemie te leiden en de zorg toekomstbestendig te maken.

Hier zijn zeven dingen die u moet weten over de aankomende minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De voormalige werkgever van Ernst Kuipers eert hem op de dag dat hij wordt beëdigd als minister van Volksgezondheid. Kuipers wordt door het Erasmus MC in Rotterdam ‘weggewuifd’ met een enorm lichtscherm.

Sinds het begin van de coronacrisis is Kuipers (D66) een bekend gezicht: als hoofd van de Raad van Bestuur van Erasmus verzorgde hij updates vanuit dat ziekenhuis als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Volgens Kingma kan en moet Kuipers als wetenschapper meer dan De Jonge laten weten dat er grote twijfels bestaan ​​in de communicatie over het coronavirus.

Tegelijkertijd is dit niet zonder politiek risico. “In de spreekkamer is een van de mantra’s van artsen: “We moeten afwachten.” Politiek gezien is dat niet altijd de beste oplossing.”

Vrouw ernst kuijpers

Toch denkt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld dat Nederlanders de uiting van aarzeling van Kuipers meer zullen accepteren.

“Het geloof in de coronastrategie van Rutte en De Jonge is gezakt. Ik hoop dat iemand met een enorme autoriteit op medisch gebied nu kan helpen bij het herstel ervan.”

Dan blijkt dat Kuipers zich realiseert dat zijn maag, darmen en lever perfect bij hem passen. “Door dat promotieonderzoek groeide mijn interesse in kanker van het spijsverteringsstelsel.”

Dat is een primeur. Van de slokdarm tot het rectum, dat systeem herbergt meer dan een kwart van alle maligniteiten. En elk van die maligniteiten heeft een langdurige precancereuze periode.”

Het is geen verrassing dat de interesse van Kuipers al snel verschoof naar epidemiologie en screening;

technieken om kanker in het spijsverteringskanaal in een vroeg stadium te ontdekken, terwijl het zich nog in een vroeg stadium bevindt – en in de meeste gevallen nog behandelbaar.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker, dat 15 jaar geleden als een idee begon en nu duizenden levens redt, is een 15 jaar oud idee dat nu in praktijk is gebracht en duizenden levens redt.

Ernst Kuipers was een van de nieuwkomers in de klassieke landingsscène.

Maandag is de oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC en voorzitter van het LCPS beëdigd als minister van Volksgezondheid en Sport. Volgens politiek commentator Wouter de Winther gaat hij een uitdagend tijdperk tegemoet.

Ernst Kuipers was voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, dat verantwoordelijk was voor het beheer van de patiëntentoewijzing in ziekenhuizen.

Hij had dagelijks contact met de bediening waarvan hij in die functie nu minister is. “Door mijn overstap krijg ik een heel andere rol.”

Kuipers heeft in zijn vorige functie constant gevochten voor extra ziekenhuisbedden. “Waar tekorten zijn, moeten we de capaciteit opkrikken”, merkte Kuipers vandaag op in zijn hoedanigheid van minister van Volksgezondheid.

“Ik ga je niet vertellen hoeveel bedden er zijn. Extra capaciteit is ook niet de oplossing voor elk probleem.”

Vrouw ernst kuijpers
Vrouw ernst kuijpers