Thijsje oenema ziek
Thijsje oenema ziek

Thijsje oenema ziek /\ De Nederlandse langebaanschaatsster en kortebaanschaatsster Thijsje Oenema heeft deelgenomen aan zowel langebaan- als kortebaanwedstrijden. Haar specialisatie was de korte afstanden, met name de 500 meter, waar ze zowel het Nederlands record als het wereldrecord in handen heeft.

Ze schaatste van 2012 tot 2013 voor Team Liga, dat later Team Continu werd, en is lid van de schaatsvereniging “STD Sint Nicolaasga”.

Daarvoor schaatste ze bij Team Op=Op Voordeelshop (2011-2012), Team Anker (2010-2011) en de VPZ schaatsploeg (2007-2008). (2007-2010). Oenema behaalde in 2017 zijn Master of Finance en Master of International Financial Management.

Het jaar nadat Oenema haar wereldrecord vestigde, kreeg ze kanker aan haar beide longen. Haar pols bleek het jaar daarop een melanoom te hebben.

Oenema herstelde en ging weer aan het werk, maar kreeg twee jaar na de eerste operatie en het herstel de diagnose ‘uitgezaaide melanoomkanker’. “De eerste dokter keek me medelijdend aan, en de tweede dokter gaf me 1 procent.”

Thijsje oenema ziek
Thijsje oenema ziek

Thijsje Oenema (31) is aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven begonnen. Omdat ze van kanker genezen was, moest ze zichzelf herontdekken.

Ze is echter nog steeds landskampioen op de 500 meter, die ze sinds 2007 in handen heeft. Met het WK in Salt Lake City in aantocht, is het de vraag hoe lang dit nog gaat duren.

Ondanks dat de behandeling succesvol was, is de maligniteit nog niet vastgesteld. Ondanks de negatieve effecten van de therapie, zoals snel vermoeid zijn en af ​​en toe gewrichtspijn ervaren, is ze in staat om alles te doen waar ze zin in heeft.

“Het afgelopen jaar lag mijn primaire focus op het verbeteren van mijn gezondheid en fitheid. Mijn fysieke lichaam heeft zijn beperkingen.”

Acht jaar lang deed ze mee aan het hoogste niveau van kunstschaatsen. Dit jaar bekijkt ze de Olympische Spelen vanuit het comfort van haar eigen huis.

Thijsje oenema ziek
Thijsje oenema ziek

Toen ze de diagnose maligne melanoom kreeg, verschoof haar focus en ze besloot zo snel mogelijk met competitiesport te stoppen. “Nu rijd ik elke dag naar mijn werk en kijk ik thuis naar de Olympische Spelen op televisie.”

Oenema versloeg kanker ondanks het feit dat ze een kleine overlevingskans had: “Ik moest met vrienden en familie in gesprek over het einde, omdat ik er niet meer bij zou zijn. Ik was echt ziek tijdens de hele procedure.”

Ondanks dit was ze in staat om te herstellen en een nieuw leven te beginnen. En ze deed het allemaal terwijl ze het wereldrecord op de 500 meter in handen had, dat ze op 24-jarige leeftijd behaalde.

Het is de tweede keer dat bij de jonge skater kanker is vastgesteld; in het najaar van 2013 is bij haar eerder een agressieve vorm van huidkanker geconstateerd. Hierdoor is zij volledig hersteld.

“Deze week ontving ik, ondanks alle kansen, het meest verwoestende nieuws dat een persoon ooit zou kunnen ontvangen”, legt ze uit.

“Ik kreeg te horen dat de cyste op mijn eierstok geen cyste was, maar eerder een uitgezaaide melanoomkanker die zich door mijn hele lichaam had verspreid. Alle ambities en intenties worden abrupt de grond ingeslagen. Het enige dat overblijft is om het traject zijn gang te laten gaan .”