soumaya sahla afkomst
soumaya sahla afkomst

Soumaya sahla afkomst /\ Sahla werd opgevoed door een uitgebreid Marokkaans gezin in Den Haag. Als kind was ze actief in de islamitische gemeenschap. Voordat ze op 18-jarige leeftijd lid werd van een meer conservatieve moskee, ging ze met haar vader naar Mekka.

Ze studeerde islamitische theologie aan de Islamitische Universiteit van Europa en werkte in de islamitische gemeenschap als geestelijk verzorger.Nouriddin El Fahtni, destijds lid van de Hofstadgroep, was de echtgenoot van Sahla.

Haar vriend, El Fahtni, en zij werden op 22 juni 2005 allemaal gearresteerd in Amsterdam voor aan terrorisme gerelateerde misdrijven. Bij hun arrestatie op metrostation Lelylaan werd in hun rugzak een geladen Agram 2000 machinepistool gevonden.

Op 19 juni 2005 ontdekte de AIVD dat Sahla een apotheekzuster had gevraagd om de privéadressen van politici als Johan Remkes, Jozias van Aartsen en Ayaan Hirsi Ali om ‘ze op te roepen tot de islam’. Een Smith & Wesson revolver en een vz. 61 machinepistool werden ontdekt in september 2006.

Een internationale rechtbank in Den Haag veroordeelde haar tot vier jaar gevangenisstraf voor een misdrijf dat in 2007 was gepleegd. Sahla maakte bezwaar tegen deze beslissing. Als gevolg van de weigering van de AIVD om alle telefoontjes vrij te geven, werd het gesprek van de apotheker niet helemaal begrepen.

Overtredingen van de wapen- en munitiewet zijn onder meer lid zijn van een terroristische organisatie en wapens in uw bezit hebben. Sahla werd op 5 mei 2008 uiteindelijk vrijgelaten uit de Penitentiaire Inrichting Vught, na een gevangenisstraf van drie jaar.

Sahla gooide het verleden weg. Door haar politicologiestudies werden liberale opvattingen gevormd. Als student aan de Universiteit Leiden werd Sahla aangenomen als onderzoeksassistent bij het Africa Study Centre.

Soumaya sahla afkomst

Over Mali’s extremisme en terrorisme in 2014 schreef ze. In 2020 heeft ze een master islamstudies behaald met een focus op het Saudi-Iran conflict en de rol van islamitische organisaties. Aristoteles’ invloed op de Al-filosofie van Ghazali begon in 2019 met hulp van de Leidse hoogleraar Andreas Kinneging.

Frits Bolkestein hield in haar eerste studiejaar een toespraak en raakte met hem in gesprek over de islam. Sindsdien is hij Sahla’s mentor, hij assisteerde bij haar studies en leerde zijn netwerk kennen. Tijdens de Troonrede in de Ridderzaal nodigde Bolkestein Sahla uit om mee te gaan en droeg in 2019 zijn boek When separating the market aan haar op.

Sahla raakte in 2017 voor het eerst betrokken bij de VVD als lid. Ze was tot januari 2022 lid van het Thematisch Netwerk Veiligheid en Justitie en de Tafelvoorzitter Terrorisme en Radicalisering in de partij.

Gert Wilders, leider van de Nederlandse Volkspartij (PvdA), maakte bezwaar tegen haar standpunt over de kwestie omdat ze eerder in de als actief lid van een terroristische organisatie.

Op 26 januari 2022 werd door Sahla aangekondigd dat zij haar functie als Tafelvoorzitter Terrorisme en Radicalisering in het thematische netwerk Veiligheid en Justitie zou neerleggen. Ze maakte duidelijk dat ze VVD-lid wilde blijven.

Soumaya sahla afkomst
soumaya sahla afkomst