Rikkert zuiderveld ziek
Rikkert zuiderveld ziek

Rikkert zuiderveld ziek /\ Rikkert Zuiderveld is een Nederlandse zanger en schrijver die samen met Elly Zuiderveld-Nieman het duo Elly en Rikkert vormt. Rikkert Zuiderveld is geboren in Nederland en groeide op in Nederland

Veel albums met kinderliedjes en luisterliedjes (meestal met een christelijke inslag) zijn door hen samen uitgebracht. Rikkert heeft ook verschillende boeken en poëzie geschreven, die hier te vinden zijn.

Ondanks dat Rikkert al lang ziek is, reageert hij: “Het kan beter.” Omdat ik veel last heb van duizeligheid, gaat alles wat langzamer dan normaal.

Vanwege het gebrek aan duidelijkheid door de vele onderzoeken die zijn uitgevoerd, ben ik een van de 15 procent van de patiënten waarvan de artsen niet zeker weten wat er aan de hand is. Ik heb er geen moeite mee. “Er zijn ergere dingen die kunnen gebeuren.”

Zuiderveld groeide op in een huis van leraren, en zijn interesse in muziek en taal kwam voor hem bijna net zo natuurlijk als ademen. Tijdens zijn middelbare schooltijd was hij actief betrokken bij het componeren van gedichten en liederen.

Rikkert zuiderveld ziek
Rikkert zuiderveld ziek

Hij ontmoette Jop Pannekoek tijdens zijn studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Door zijn samenwerking met hem kwam hij in contact met platenmaatschappij Philips, voor wie hij in 1967 de LP “Achter Glas” opnam.

Pannekoek stelde hem ook voor aan Elly Nieman, die zijn vriendin werd. Elly en Rikkert kregen al snel een relatie. Het was 1968 toen ze trouwden en drie kinderen kregen.

Elly en Rikkert (bekend van De Kauwgomballenboom) namen vrijdagavond definitief afscheid van ‘hun’ publiek en sloten daarmee vijftig jaar muzikale creatie af.

Door het coronavirus gedwongen op te treden in een leeg Veluvine-theater in Nunspeet, maar thuis door tienduizend bewonderaars bekeken via een beeldverbinding, werden ze daartoe door het virus gedwongen. Elly Zuiderveld-Nieman kijkt terug op de ervaring en zegt: “Na het tweede nummer wilde ik stoppen.”

Rikkert zuiderveld ziek
Rikkert zuiderveld ziek

Een carrière van vijftig jaar, het duo Elly en Rikkert speelde in 2012 hun laatste show. Door de coronaproblematiek liep het anders dan verwacht. Vanwege de gezondheid van Rikkert ging de afscheidstournee niet door en was verhuizen ook geen optie.

De jubileum- en afscheidstournee van Elly en Rikkert, die woensdag stopt aan de Lawei in Drachten, heeft als titel ’50 Years Have Been Beautiful’. Ze blijven een impact hebben op mensen van alle leeftijden, dankzij liedjes als Jezus is de goede herder en ik zag een kuiken, en nog veel meer.

Het is bemoedigend om dit te zien. Het is anders dan de norm, en het afscheid zal ook onderscheidend zijn. Toen we terugkwamen van de afscheidstour, konden we in de foyer een aantal mensen spreken, wat erg leuk was en ons blij maakte. Helaas is dit op dit moment niet de situatie.

Zoals verpleegsters en schilders hun beroep uitoefenen, hebben wij het onze altijd met passie gedaan. Daar zijn we blij om, en het is hartverwarmend om te zien dat de leden van het publiek die dankbaarheid uitspreken.