Moeder sharleyne
Moeder sharleyne

Moeder sharleyne /\ Drie maanden minder dan het OM een paar maanden voor die datum had gevraagd. J. werd in 2018 in Assen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In de nacht van 7 op 8 juni 2015 werd het lichaam van Sharlyne gevonden op de bodem van een appartement in Hoogeveen. Op de tiende verdieping deelde ze een kamer met haar moeder.

De rechtbank oordeelt dat J. Sharlyne heeft neergeworpen, of dat Sharlyne door J. is gevallen. Een vooropgezet plan om een ​​kind te vermoorden en te doden is volgens de rechters niet terug te vinden in het bewijs.

J. beweert zich weinig te herinneren van wat er is gebeurd. Een tocht uit een open raam had haar wakker gemaakt. Toen keek ze uit het raam en zag haar enige kind buiten op de grond liggen. Volgens J. raakte ze in coma. Ze was dronken toen ze werd aangehouden.


Het is duidelijk dat de moeder van Sharlyne, Élène J., verantwoordelijk is voor de dood van haar 8-jarige dochtertje onder in een flat in Hoogeveen in 2015. Dat heeft de rechtbank van Leeuwarden beslist. Na een langdurig proces werd ze veroordeeld tot in totaal 9 jaar en 9 maanden gevangenisstraf. Ze moet de vader van het meisje compenseren met 20.000 euro.

Het OM ging in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank om de vrouw vrij te spreken wegens gebrek aan bewijs. Daarnaast vindt de rechtbank voldoende bewijs. Dit komt onder meer door verklaringen van een buurman die op het moment van de val boven was en verschillende geluiden hoorde. Verder hoorde hij dat er iets van het balkon was gevallen.

Zijn verklaring was op dat moment niet in het dossier opgenomen en hij zou het kort daarna aan de politie hebben verteld. Het eerste onderzoek in 2015 verliep volgens agenten chaotisch en ongestructureerd. Agenten spraken met de buurman, maar er werd geen opname van hun gesprek gemaakt. De bovenbuurman daarentegen heeft aan een aantal mensen verteld wat hij heeft gehoord.

Nieuw onderzoek heeft bevestigd dat de verdieping van de buurman klopt, aangezien hij agenten niet kon vertellen over zo’n gewelddadig incident en geen slechte ervaringen had met zijn buurman beneden.

Moeder sharleyne
Moeder sharleyne

De moeder van Sharlyne had volgens de rechtbank het grondwettelijke recht op leven van haar kind geschonden door haar niet te voeden en te kleden. Volgens de rechter hebben de nabestaanden onherstelbare schade opgelopen. De meeste familieleden van Sharlyne worden genoemd, waaronder haar vader en haar beide grootouders.


Voor doodslag eiste het OM tien jaar cel, terwijl J.’s advocaat Paul van Jaarsveld om vrijspraak vroeg. Volgens hem zou Sharlyne per ongeluk tot haar dood zijn gevallen of zelfmoord hebben gepleegd.

De rechtbank is het daar daarentegen niet mee eens. Wurging kan niet worden bewezen in de rechtbank, maar er is genoeg bewijs dat Heleen J. Sharlyne op 8 juni uit de flat heeft laten vallen, ook al is het bewijs niet overtuigend. De rechtbank in Assen vond hem onder meer onbetrouwbaar als getuige omdat hij pas twee jaar na de dood van het meisje met zijn verdieping op de proppen kwam.

Moeder sharleyne
Moeder sharleyne