Marlies heuer ziek
Marlies heuer ziek

Marlies heuer ziek /\ Marlies Heuer is een bekende actrice uit Nederland. Ze is de zus van actrice Cecile Heuer en de dochter van acteur Ben Heuer. Heuer ging begin jaren zeventig naar de theaterschool in Amsterdam.

Voor de voorstelling Gebeurd in Turijn ontving Heuer in 1991 de Albert van Dalsumprijs. Zeven jaar later won ze een Theo d’Or voor haar rol als Hedda in het drama Hedda Gabler. In 2012 won ze opnieuw de Theo d’Or, dit keer voor haar rol in Am Ziel van Toneelschuur Productions. Heuer is tevens docent drama aan de Amsterdamse Toneelschool.

Vier jaar geleden werd bij Marlies Heuer MDS vastgesteld, een zeldzame beenmergaandoening die haar lichaam verhinderde om bloed aan te maken.

Stamceltransplantatie was de enige optie. Dat is een zware ingreep, met de eerste maanden chemo die nodig zijn om het beenmerg af te vlakken zodat het getransplanteerd kan worden.

Haar lichaam reageerde daarentegen niet goed op de therapie en begon de geïnjecteerde stamcellen af ​​te stoten.

De graft-versus-hostreactie, een mogelijk fatale bijwerking van stamceltherapie die het hele lichaam verlamt, staat bekend als deze.

‘Daarna heb ik in principe maandenlang plat gelegen, stervend aan ziekte.’ Met je hoofd begraven achter de dekens. Constante diarree Ik was een klootzak.

Het voelt echt als een wonder dat ik deze beker nu kan optillen. Toen er een gast was, werd ik behoorlijk vijandig – ik leed aan toxoplasmose, een herseninfectie.

Dan was er de angst voor mijn leven omdat ik krankzinnig was. Jan, een van mijn Belgische vrienden, sleepte me mee naar het AMC.

Ik herinner me dat ik met tegenzin meeging en tegen de dokter zei dat ik in orde was en dat ik naar Jan en mijn zus was gekomen. Ze kunnen het niet aan en hebben medicatie nodig.

Marlies heuer ziek

In 2014 ontwikkelde Heuer MDS, waardoor haar beenmerg stopte met de productie van bloed. Ze bracht twee jaar in en uit het ziekenhuis.

Ze vertelde een paar jaar geleden aan een collega van de Volkskrant dat ze euthanasie had overwogen. Ze herstelde van de aandoening na uitgebreide therapie en kan nu weer spelen.

Ze is momenteel opgenomen in Story of My Sad Life, samen met Indra Cauwels, en is gebaseerd op een tekst van Maria De Neufville uit de achttiende eeuw (1699-1779).

Het gaat over een sterke, zelfstandige dame die ondanks tegenslag weet te overleven zonder hulp van buitenaf en smacht naar een rustigere omgeving.

Ze overleefde al haar familie en vrienden. Jan Kuijken en Heuer werkten mee aan het concept en de muziek.

Door haar spel en literaire benadering, maar ook door de rust die ze hanteert, verwacht ik dat het een spectaculaire voorstelling wordt.

“Ik had het plan voor mijn ziekte,” legt Heuer uit, “het is een vorm van stemacteren waarvoor je er een podium van moet maken.”

Zeelandia (het organiserende theatergezelschap, red.) artistiek leider Alex Mallems had het al van de uitgever gekregen, dus we hadden een eerste gesprek en ik was al in gesprek over de muziek met mijn vriend Jan – muzikant Jan Kuijken.

Omdat Grossman erin slaagt kunst te genereren uit zoiets persoonlijks als een gevoel van armoede, was ik echt ontroerd door het boek. Aan het einde is er een soort zuivering: benoemen en accepteren.”

De setting die in Zeeland is uitgekozen is daarentegen heel anders: een oude fabrieksschuur. “Eerst vond ik het veel te groot”, geeft Heuer toe, “maar de rest was meteen in de wolken.”

Het heeft een symbolische betekenis met betrekking tot ons thema. Die leegte drijft je ertoe de poëtische kracht van woorden te gebruiken om tot de verbeelding van onszelf en het publiek te spreken.

We gaan in ieder geval met microfoons werken omdat ik niet wil dat de personages te hard praten. Vanwege het persoonlijke en intieme.”

Marlies Heuer is actrice en theatermaker die in verschillende settings werkt, maar de intimiteit van het piepkleine theater prefereert.

Ze verscheen ook in een aantal speelfilms, waaronder ‘The Last Days of Emma Blank’ van Alex van Warmerdam. Ze won tweemaal de Theo d’Or: in 1998 voor haar rol als Hedda Gabler in Ibsens ‘

Hedda Gabler’ en in 2012 voor haar vertolking van de moeder in ‘Am Ziel’ van Thomas Bernhard. Ze werd ernstig ziek in 2014 en haar afwezigheid in de schijnwerpers duurde drie jaar.

Momenteel regisseert ze ‘Social Capital’ voor Mugmetdegoudentand, een voorstelling over hoe je vast komt te zitten in de Nederlandse verzorgingsstaat. Marlies Heuer praat met Pieter van der Wielen.

Marlies heuer ziek
Marlies heuer ziek