Marleen de rooy zwanger
Marleen de rooy zwanger

Marleen de rooy zwanger /\ Ondanks dat de eerste man 50 jaar geleden voet op de maan zette, is het anno 2019 nog steeds onmogelijk om in Nederland normaal te doen over iets wat al lang alledaags had moeten zijn. Mijn onderwerp is “de werkende moeder”.

Zowel mannen als vrouwen zijn even geboeid door dit onderwerp. Ook uitgezonden op televisie. Al die luie hoeden die desnoods parttime willen werken en van het hardwerkende loon van hun man willen leven, zijn het onderwerp van deze discussie. Als je een fulltime werkende moeder bent, moet je verantwoording afleggen voor je daden.

Zaterdagavond op Blue Bloods kan zelfs Máxima er niet omheen. Tijdens de zomerfotoshoot van Paleis Huis ten Bosch werd één vraag gesteld aan de dienstdoende verslaggever. Wat mij betreft, wat was het.

Of haar verantwoordelijkheden als VN-werknemer en de Koningin der Nederlanden af ​​en toe haar gezinsleven in de weg staan. Vervolgens werd door dezelfde journalist gevraagd hoe het is om een ​​ambitieuze vrouw in dezelfde kamer als hij te hebben.

Vrijdagavond was Jinek al geslagen. Marleen de Rooy is als NOS-reporter op het Binnenhof een paar keer gevraagd naar de opmerking. Wauw, verwacht je een kind?’ ‘Ik nam aan dat je een succesvolle zakenvrouw was,’ zei ik. Mannen spreken het inderdaad uit. Ik kan echter nog steeds profiteren van mijn eigen seksualiteit. Yentl & De Boer: de ene helft van het zwangere cabaretduo Dat een vrouw een stapje terug moet doen, vind ik in zekere zin triest.

Marleen de rooy zwanger
Marleen de rooy zwanger

Wat ik hoorde, ging mij te boven. Dit kan toch niet meer? Dit is een open brief aan alle Nederlandse omroepen. In Nederland had een uitgebreide serie over werkende moeders in alle soorten en maten de hoogste tijd.

Onzekere gansjes slikken stiekem Ritalin van haar kroost: geen grappige fictie, geen egodocument van een andere zwangere tv-ster. Een serieuze documentairereeks met echte vrouwen zou echter passender zijn. Het is er allemaal, van de gewetensvolle huisvrouw tot de werkende moeder met een au pair. Niets wordt gespaard.

Er bestaat niet zoiets als een perfecte moeder, zodat zowel mannen als vrouwen dit feit kunnen herkennen. Er zijn zoveel vrouwen en zoveel opties. En ze hoeft niet uit te leggen wat die keuze is. Ze moet het thuis goed hebben geregeld, anders zou ze het werk niet kunnen doen. Kunnen we op dit punt, vijftig jaar nadat de eerste man voet op de maan zette, dit niet oplossen?

De koningin kan deze vraag beantwoorden als je wilt, maar vergeet niet om ook de koning in je onderzoek te betrekken. De mensheid heeft met die prestatie een kleine maar belangrijke stap voorwaarts gemaakt.


Als er een schandaal of een interessant feit uitbreekt, is Marleen meestal de eerste die het te pakken krijgt. Toen de uitgelekte Miljoenennota in 2018 openbaar werd gemaakt, was zij de eerste die deze kreeg. Marleen kan enige invloed uitoefenen op de mannelijke politici. Allemaal zijn ze helemaal in de ban van Marleen.

Marleen de rooy zwanger
Marleen de rooy zwanger