Mark rutte lengte

Mark rutte lengte
Mark rutte lengte

Mark rutte lengte /\ Mark Rutte is sinds 2006 leider van een Nederlandse politieke partij, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

De politieke carrière van Rutte begon in 2002, toen hij door premier Jan Peter Balkenende van het CDA werd benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid na een regeerakkoord dat de VVD tal van kabinetszetels opleverde.

Rutte won bij de algemene verkiezingen van 2003 een zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tijdens het tweede kabinet van Balkenende in 2004.

In 2006 kondigde VVD-leider Jozias van Aartsen zijn aftreden aan na forse nederlagen bij de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar. Kort na zijn benoeming tot lijsttrekker op 31 mei maakte.

Rutte zijn ontslag als premier bekend. Rutte leidde de VVD naar de verkiezingen van 2006 en ondanks het verlies van zes zetels bleef de VVD de op één na grootste oppositiepartij.

Het was Rutte die de VVD naar het hoogste aantal uitgebrachte stemmen leidde, resulterend in de allereerste Tweede Kamermeerderheid ooit in 2010.

Mark rutte lengte

Rutte werd op 14 oktober 2010 beëdigd als minister-president van Nederland, na maanden van coalitieonderhandelingen. Voor het eerst in bijna een eeuw werd een liberaal gekozen tot premier van Nederland.

Een impasse in de begrotingsbesprekingen leidde tot de voortijdige ondergang van zijn regering in april 2012; hij keerde terug als premier om een ​​coalitie tussen de VVD en de PvdA te leiden na de daaropvolgende verkiezingen, waarin de VVD het grootste aantal parlementsleden ooit won.

De VVD verloor bij de verkiezingen van 2017 zetels, maar bleef wel de grootste partij. Dit ministerie was de eerste die de volledige vier jaar sinds 1998 diende.

Hij werd op 26 oktober 2017 voor de derde keer tot premier gekozen, na een recordlange vormingsperiode. Rutte werd voorgedragen om een ​​nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en CU te leiden.

Rutte groeide op in een Nederlands Hervormd gezin in Den Haag, Zuid-Holland. Hij is de enige zoon van handelaar Izaäk Rutte en secretaris Hermina Cornelia Dilling. Na als importeur in Nederlands-Indië te hebben gewerkt, werd Izaak Rutte directeur in Nederland bij een handelsonderneming.

citaten zijn nodig Zijn eerste vrouw, Petronella Hermanna Dilling, stierf in een krijgsgevangenenkamp in Batavia, nu Jakarta, terwijl hij met haar gevangen zat in Tjideng, een krijgsgevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sinds zijn vader twee keer is getrouwd, heeft Rutte zeven broers en zussen. In de jaren tachtig bezweek een van zijn oudere broers aan aids. De dood van Rutte’s broer en vader, zei hij later, “veranderde het pad van mijn leven.”

Na zijn afstuderen ging Rutte als manager aan de slag bij Unilever (en haar fooddochter Calvé). Rutte was tot 1997 lid van de personeelsafdeling van Unilever, waar ze een belangrijke .

rol speelde bij een aantal reorganisaties. Rutte werkte van 1997 tot 2000 als stafmanager bij Unilever-dochter Van den Bergh Nederland.

Unilevers dochteronderneming IgloMora Groep, waar Rutte in 2000 bij kwam als lid van de Corporate Human Resources Group, nam hem in 2002 in dienst als human resources manager.

Mark rutte lengte
Mark rutte lengte

You may also like...