marijke groenewoud ouders
marijke groenewoud ouders

Marijke groenewoud ouders /\ Marijke Groenewoud is een langebaan-, marathon- en inline-schaatser uit Nederland. Op de wereldkampioenschappen schaatsen afstanden 2021 won ze de massastart.


Groenewoud nam deel aan de schaatsmarathon en eindigde als tweede in de massastart op het NK 2019.


Vier maanden lang kon ze niet schaatsen. In augustus kreeg Marijke Groenewoud de diagnose mononucleosis. Vorige maand voerde het 18-jarige wonderkind het tempo weer op en het volgende weekend won ze haar eerste seniorenmarathon.


Het WK-kwalificatietoernooi in Thialf trapt volgende week het schaatsseizoen af. Er zijn tal van wijzigingen geweest, evenals de toevoeging van nieuwe clubs.


Marijke Groenewoud, de wereldkampioen massastart, hoopt dit seizoen op olympische kwalificatie in Peking. “Het wordt een uitdaging, maar ik ga ervoor.”

marijke groenewoud ouders
marijke groenewoud ouders


Ze zette op 17 december 2017 twee nationale juniorrecords op de 500 en 1500 meter in Leeuwarden. Later in het seizoen kreeg ze mononucleosis waardoor ze niet volledig mee kon doen aan het zomerschaatsseizoen.


Ook op inline skates heeft Groenewoud voor opschudding gezorgd. Inline skaten is ze tweevoudig Europees kampioen en zesvoudig Nederlands kampioen.

Ze is ook bezig met de lange baan, en ze is dol op het korte baanwielrennen (‘Dat moet ik weer oppakken’, zegt ze).
Het hele publiek in Nederland ontmoette op 13 februari 2021 een nuchtere schaatser uit het Noordoost-Friese Hallum.

Groenewoud won bijna bij toeval de wereldtitel in Heerenveen. Ze zou rennen voor haar Team Zaanlander kameraad Irene Schouten, een uitgesproken favoriet.


Ivanie Blondin, de titelverdediger uit Canada, eindigde als tweede. Irene Schouten, de overweldigende favoriet voor de race, eindigde als derde.

marijke groenewoud ouders


De 35-jarige Reggeborgh-schaatser eindigde als tweede op de 1500 meter met een tijd van 1.53,88. Antoinette de Jong won in 1.53.62, en ze deelde de Olympische starttickets met Wüst en Marijke Groenewoud.


Op de wereldkampioenschappen schaatsen afstanden 2021 won ze de massastart. Schouten pakte brons in de sprint nadat hij als derde was geëindigd.

Ze eindigde het volgende seizoen als zesde op de 1500 meter op het NK in 1.54.67. Door de terugtrekking van Jutta Leerdam kwam ze in aanmerking voor deelname aan de eerste WK-wedstrijden.


Ik ging er een paar keer doorheen tijdens de marathon, maar ik vond de juiste persoon om me te helpen herstellen, en alles werd weer normaal. Ik zat de laatste ronden achter Irene (Schouten, red.)

En dat pakte goed uit. In de laatste bocht waaierde ze veel uit, dus ik moest remmen of door de binnenkant gaan. Ik redeneerde dat als ik remde, ik mijn gunstige classificatie zou verliezen. Dus ik ging naar binnen en alles kwam goed.”