Leif Mannerström Ung
Leif Mannerström Ung

lukas pontén reuter /\ År 1940, den 17 mars, födde Stockholm, Sverige, Leif Reinhold Mannerström, som senare skulle bli en framgångsrik kock. Han har varit domare i de svenska mattävlingarna Sveriges mästerkock och “Sveriges yngsta mästerkock” och ägde restaurang Sjömagasinet i Göteborg 1994-2010.

sänds på TV4 Golfrestaurangen i Hovs, Johanna och Kometen i Göteborg, Aquarella på Kanarieöarna, Belle Avenue i Göteborg, Mannerström & Jansson, och Steak är bara några av de restauranger som Mannerström har skött. Mannerström deltog i en matlagningstävling.

Han öppnade Göteborgsrestaurangen Kometen på Vasagatan 2012 efter att ha jobbat på Kockarnas läger. Från 1994 till 2010 var Leif Mannerström innehavare av Sjömagasinet, ett Göteborgsmatställe. Andra matställen han har drivit är Johanna i Göteborg och Golfrestaurangen i Hovs.

Aqurella på Teneriffa, Belle Avenue i Göteborg, Mannerström & Jansson i Stockholm och Steak i New York City är några av de bästa restaurangerna i världen. Johanna, som Mannerström och Crister Svantesson lanserade 1974, var den första svenska restaurangen som hämtade inspiration från nouvelle cuisine, den nya franska rörelsen.

matlagning eller mat. Han delägde och drev restaurangen Kometen på Vasagatan i Göteborg tillsammans med sina bröder Christer och Ulf Johansson från hösten 2009 till oktober 2017. 2012 medverkade Mannerström i programmet Kokkarnas kamp. Det svenska rättssystemet inkluderade honom bland sina domare.

TV4:s MasterChef är en populär matlagningstävling. Gripsholms slott, där staten förvarar sina porträttsamlingar, har en likhet med honom. Hans personliga YouTube-kanal har nästan 86 000 prenumeranter i december 2020. Herr Leif Mannerström: “Man skulle kunna tro att jag hade det svårt, men

Jag minns det bara inte på det sättet “Svenske kändiskocken Leif Mannerström tillbringade sina uppväxtår hos sin mormor, Cecilia. En miljö av trygghet och tillgivenhet. Leif och Cecilia hade dock ingen aning om detta enda föremål. Denna farfar levde ett dubbelliv, med fru och avkomma i

Göteborg. Han har “sås ilska” i Sveriges Mästerkock, har skött Michelin-restauranger och är den obestridda mästaren av svenskt husmanskost. Vi besöker Leif Mannerström, en av de mest hyllade kockarna i landet, en ljus och försommardag för att diskutera hans passioner: matlagning, resor och musik.

Leif Mannerström Ung

varför pensionärer inte ska använda papperstallrikar vid middagsbordet. Eftersom jag redan är hemma och har lite tid på mig kommer jag inte bry mig om att byta om till rena kläder. Leif, som annars gärna skriver under på att han tar hand om sitt utseende, konstaterar “Här ser jag alltid ut som ösregn” när kameran kommer upp.

har trivts i vinkällaren på deras pittoreska Ulricehamns bondgård vid sundens strand. Hans fru, Lilian, och deras treåriga hund, Leon, en Dogue de Bordeaux, är på plats. Leon stjäl showen då och då. Den legendariska Ornellaia -94 är avkorkad och upphälld.

Italienska årgångar i toppklass. Alla vid bordet gormar om det, och ämnet mat kommer naturligtvis upp i samtalet. I ärlighetens namn har jag aldrig varit riktigt intresserad av det senaste modet och jag ser inga som upphetsar mig speciellt nu. Det betyder inte att jag inte kan omfamna nyhet och fräscha perspektiv. Ändå verkligheten

att du alltid måste vara kreativ; Jag har aldrig gjort saker “på mitt sätt”. Innovation i köket handlar om mycket mer än att bara piska fram något nytt; det är faktiskt en komplex och mycket fantasifull procedur. Alla livsmedel har inte nytta av tekniken, och du behöver inte använda den på allt.

Det höga hantverket är det som fångar min uppmärksamhet mest. Det är jättekul att besöka en restaurang där maten är både påkostad och vällagad. Leif hävdar att gruppen aldrig tidigare har lagat så många goda måltider. Mannerström, han slår inte om busken; han säger vad han menar.

tillägnad sanningen i hans påståenden. Att han är den tredje generationen i sin familj som driver en restaurang och att han alltid har haft en passion för mat kommer kanske inte som en chock. Han hade tillsyn över hyllade matställen som Johanna och Sjömagasinet samt legendariska Kometen.

till hans namn, och har vunnit ett antal utmärkelser för sina insatser. Men att ta sig hit har inte varit lätt; det har tagit hängivenhet och driv. Dessutom skulle han inte ens bli kock om han inte hade blivit underkänd på ett prov. Jag minns att även när jag var ett litet barn sa mormor till mig “Den unge mannen kommer att utvecklas till en

kock “Pojken bråkade inte med mormor, därför måste han ha vetat att det var sant. Jag planerade ursprungligen att bli stridspilot, men jag struntade i antagningsprovet. Detta visade sig vara det bästa, eftersom det visar sig att väldigt få av de människor som antogs till programmet överlevde kriget. Och sedan levererade min far de odödliga orden: sedan

Du kommer att må bra om du förbinder dig att varaen utmärkt kock. Eftersom, tillade han, du borde veta en sak, måste folk alltid äta två gånger om dagen. Så anpassa det till den stund du lever i så kommer det att gå bra, säger Leif. Jag går till Tvärredslund, en gammal bondgård, och hittar Leif i det stora mysiga köket.

tryckeri beläget i Tvärred, nära Ulricehamn. De planerade ursprungligen att använda gården som fritidshus, men Leif och Lilian blev förälskade i området och bestämde sig för att göra det till deras permanenta bostad för 13 år sedan. Han blickar ut över sjön sunden och utbrister: “Jag är väldigt tacksam för att få leva så här härligt.” I oss själva, våra barns och våra barnbarns namn,

som kommer hit när de kan, eftersom de gillar det så mycket när de gör det. Det är långt ifrån den snurriga studion vi kallade hem när vi var barn.

Leif Mannerström Ung