Leeftijd ria visser
Leeftijd ria visser

Leeftijd ria visser /\ Toen Visser in 1979 meedeed aan haar eerste kampioenschap, werd ze zesde in het algemeen klassement van de Wereldkampioenschappen schaatsen allround, waaraan ze zes keer deelnam.

Op de Wereldkampioenschappen schaatsen junioren in 1979 en 1980 nam ze de bronzen medaille mee naar huis. Bij de 1500 meter lange damesrace op de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid werd ze tweede na de.

Nederlandse teamgenoot Annie Borckink. Ze nam deel aan drie evenementen op de Olympische Winterspelen van 1984, maar eindigde niet beter dan de 13e overall. Op het NK Allround won Visser het evenement vijf keer en werd twee keer tweede. Op nationale schaal heeft alleen Stien Kaiser meer succes geboekt dan wie dan ook.

Als tv-commentator voor het Nederlandse sportprogramma NOS Studio Sport in de jaren negentig werd ze bekend in Nederland.

Ria Visser won op de leeftijd van achttien en negenentwintig dagen een gouden medaille op de 1500 meter op de Olympische Winterspelen in Lake Placid. Zij zijn, zoals altijd, de Nederlandse topmedaillewinnaars van de Winterspelen.

Leeftijd ria visser
Leeftijd ria visser

Visser versloeg de vermoedelijke favoriet, de Russische wereldkampioene Natalja Petroesjeva, in een cross-court duel. Annie Borckink was de enige die de tijd veranderde. De Achterhoekse schitterde als buitenlandse buitenstaander en zette tegen alle verwachtingen in de race van haar leven door. Sabine Becker, een Nederlandse, was de tweede.

Dit is wat Visser beschouwt als een “teleurstelling” van hoe ze als tweede achter de landgenote belandden. Het symboliseerde de langdurige vriendschap tussen de twee aaseters. Later gaf Borckink toe dat ze de opgekropte frustratie die hierdoor was veroorzaakt, had gebruikt om zichzelf naar het toppunt van prestatie van Lake Placid te stuwen.

Visser had daarna een hele reeks successen op nationaal niveau. Internationaal kwamen de grote prijzen naar buiten als gevolg van de opkomende Oost-Nederlandse vrouwen die, later bleek gedopeerd, verantwoordelijk zouden zijn geweest voor het tachtig schaatsen in de jaren ’90.

Visser ging na haar sportcarrière de journalistiek in en werd door de NOS ingehuurd als sportcommentator en analyticus.

Het WK Allround van 1979 was haar eerste internationale wedstrijd en ze won een bronzen medaille op de 3000 m en eindigde in de hoogste klasse van de klasse, haar beste prestatie van de eerste vijf WK Allround-races. Ria Visser eindigde als derde in het WK voor junioren in 1980, een positie die ze in totaal drie weken bekleedde.

In 1980, op 18-jarige leeftijd, wonnen ze een gouden medaille op de 1500 meter slalom op de Lake Placid Olympische Winterspelen. In de loop van dat toernooi werden ze gered door landgenote Annie Borckink. Hij is nog steeds de jongste Nederlandse medaillewinnaar ooit op de Winterspelen.

Leeftijd ria visser
Leeftijd ria visser