Leeftijd adelheid roosen
Leeftijd adelheid roosen

Leeftijd adelheid roosen /\ Roosen groeide op in een katholiek gezin. Toen ze jonger was, ging ze naar een school die gerund werd door zusters.

Sinds de jaren tachtig werkte Roosen als theaterregisseur voordat ze overstapte naar film en televisie. Aan de Amsterdamse Theater & Kleinkunstacademie in 1987 werd ze acteerdocent. In 2000 werd ze benoemd tot adviseur van de artistieke raad van de school.

Toen ze in 1999 het bureau startte, bleef Roosen tot op de dag van vandaag artistiek leider. In 2021 vormde zij samen met regisseur Ola Mafaalani een creatief team.

De Gesluierde Monologen werd in 2003 door haar gepubliceerd (geïnspireerd door De Vagina Monologen, waarin zij een rol speelde).

Intimiteit en seksualiteit werden besproken door moslima’s in een theaterevenement. Daarnaast heeft ze deze monologen gegeven in Turkije, in het Congres en op een vmbo-school.

Roosen keerde terug naar de islam en de moslimwereld met het toneelstuk Is•Man (over eerwraak in Turkse en Koerdische huishoudens). In navolging van de vrouw richtte ze nu haar aandacht op de man.

Medio 2007 vond de Amerikaanse tournee plaats van De Gesluierde Monologen en Is•Man, met optredens in New York en Boston. Dan zijn er Berlijn, Ankara, Caïro en Amman, Jordanië. Pakistan, Nigeria, Parijs en reizen naar Frankrijk, Zwitserland en Canada staan ​​allemaal op het programma.

Leeftijd adelheid roosen

Naast haar uitgesproken en vaak vulgaire woorden heeft Roosen een opmerkelijke persoonlijkheid. Naast cabaret speelde ze in toneelstukken van Shakespeare (The Merchant of Venice en Romeo and Juliet).

Roosen, een van de drie winnaars van de Amsterdamse Kunstprijs 2009, ontving 35.000 euro. Op 21 juni 2015 werd aan haar de Dr. J.P. van Praag Prijs van de Humanistische Vereniging uitgereikt. Loden Leeuw voor de meest irritante Beroemde.

Nederlander in een reclamespotje werd haar in december van dat jaar uitgereikt. Ze werd op 1 april 2016 verkozen tot lid van de Academie van Kunsten en Wetenschappen.

Op 23 oktober 2017 werd bekend dat Roosen de League of Professional Theatre Women’s driejaarlijkse Gilder/Coigney International Theatre Award had gewonnen voor haar ‘adoptiemethode’, waarbij theaterartiesten enkele weken door de lokale bevolking worden geadopteerd om diepere verbindingen leggen, levensverhalen.

Verzamelen en optreden op locaties waar de maatschappelijke kwetsbaarheid groot is in binnen- en buitenland. The Other I Call You: Syria, Damascus, Tepito/Mexico-Stad, Juárez, WijkSafari Utrecht (Zuilen, Ondiep en Overvecht)

Groningen, Amsterdam Bijlmer, Slotermeer, De Banne/Floradorp) (2003 Gesluierde monologen/Les monologues voilés; 2006 Afrikaanse diva’s! ; 2011 Syria to the You I Call

Human presenteerde haar zoektocht met Hugo Borst naar menselijke zorg bij dementie in een vierdelige serie, “In de Leeuwenhoek”, in 2018. ‘Thuis op Zuid’ werd gevolgd door ‘Thuis op Zuid’ in Rotterdam Zuid, die in 2020 door Human wordt uitgezonden.

Leeftijd adelheid roosen
Leeftijd adelheid roosen