Joris voorhoeve ziek
Joris voorhoeve ziek

Joris voorhoeve ziek /\ Joris Jacob Clemens Voorhoeve is een Nederlandse ex-politicus. Hij is politicoloog en was onder meer minister.

Hij bekleedde lange tijd politieke functies binnen de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, maar nam in 2010 ontslag.


Voorhoeve werd in 1979 benoemd tot hoogleraar Internationale Betrekkingen en Ontwikkelingen aan Wageningen Universiteit.

Sinds 1990 is hij parttime hoogleraar Internationale Organisaties in Leiden. In september 1982 werd hij lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Voorhoeve volgde Ed Nijpels op als partijleider van de VVD in 1986 en bleef dat tot 30 april 1990. Tijdens zijn presidentschap zette zijn fractie de regering-Lubbers II af na een ruzie over de reiskostenvergoeding.

In januari 1991 verliet Voorhoeve het parlement. Daarna was hij vier jaar directeur van Instituut Clingendael als opvolger van Henk Neuman.

Van 22 augustus 1994 tot 3 augustus 1998 was hij minister van Defensie. Voorhoeve werd als minister verantwoordelijk voor Dutchbat geconfronteerd.

Joris voorhoeve ziek

met de massale genocide in Srebrenica, maar gaf ondanks hevige kritiek niet op. Van mei 1998 tot december 1999 was hij opnieuw lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Op 1 december 1999 werd hij lid van de Raad van State. Van 1 oktober 2006 tot 31 december 2010 was hij Staatsraad in Buitengewone Dienst en deeltijdhoogleraar International Security Studies aan de Nederlandse Defensie Academie NLDA.

De Haagse Hogeschool heeft Voorhoeve sinds 18 januari 2011 aangenomen als docent internationale vrede, recht en veiligheid. Ook hoogleraar Internationale Organisaties aan de Universiteit Leiden blijft onderdeel van zijn nieuwe functie.

Voorhoeve was tot april 2008 voorzitter van World Population Foundation WPF, toen de organisatie fuseerde met de Rutgers Nisso Group. Tot op heden bekleedde hij de functie van Oxfam Novib’s voorzitter van de raad van toezicht. In de Haagse Willemsparkbuurt woont hij.

Voorhoeve trad op 30 januari 2010 naast zijn lidmaatschap van de VVD in dienst bij D66. De samenwerking van de VVD met de PVV van Geert Wilders was voor hem een ​​belangrijk punt en hij was een van de weinige hooggeplaatste VVD’ers die ertegen was. Vanwege deze zorgen nam hij op 13 september 2010 ontslag bij de VVD.

In 2011 vertegenwoordigde Voorhoeve Nederland in de Trilaterale Commissie als een van haar Nederlandse leden. Zijn benoeming tot lid van de Council on Foreign Relations vond plaats in 2013 en hij is sindsdien in dienst.

Joris voorhoeve ziek
Joris voorhoeve ziek