Joep schreuder ziek
Joep schreuder ziek

Joep schreuder ziek /\ We ontmoeten elkaar in de Kogelvanger, aan de rand van het Mastbos. Joep Schreuder komt hier regelmatig.

Vijf keer per week maakt een Joep een stevige wandeling door het bos en drinkt daarna een kopje koffie in een van de cafés aan het bos. Om over zijn werk na te denken. En, zegt hij terwijl hij op zijn buik klopt, om fit te blijven.

Vanuit zijn baan als leerkracht voor kinderen met een psychiatrische stoornis richtte hij in 2001 de regionale televisiezender TV&Co op. Tegelijkertijd begon hij als sportverslaggever bij de NOS.

En – “Schrijf dit maar eens op” – allemaal zonder enige journalistieke opleiding. “Als je iets wilt, moet je ervoor gaan. aanpakken. En durf. Mijn vader leerde me altijd nieuwsgierig te zijn.”

TV&Co richtte zich op de provincie Noord-Brabant. Joep stopte in 2007 met werken voor de zender, maar gelooft nog steeds sterk in de kracht van regionale televisie: “Zeker in tijden van globalisering. Mensen willen weten wat er speelt in hun eigen regio. Wat gebeurt er nu met de Koepelgevangenis? Wat spookt de burgemeester na?”

Hilversum is het speelveld van de media en in Amsterdam wonen een beetje beroemdheden. Joep Schreuder niet: “Ik ben altijd blij als ik de witte brug bij Gorinchem oversteek en richting Breda rijd.

Joep schreuder ziek

Er is hier veel minder ‘blabla’, veel minder profilering. Hier is gewoon, gewoon.” Hij is een Bredanaar in hart en nieren met een grote passie voor zijn stad. Toch heeft hij veel kritiek op de stad.

“De integratie in Breda is bijna helemaal mislukt. Hoe verder je vanaf het station naar het zuiden rijdt, hoe autochtoon het wordt. Het verschil tussen het zuiden en het noorden van Breda is te groot.”

Ook is hij niet te spreken over de vele coffeeshops in de binnenstad. “Neem bijvoorbeeld de Sint Annastraat. Ik vind het onbegrijpelijk dat daar een coffeeshop mag.

Tip voor de burgemeester: laat een drive-in coffeeshop bouwen aan de Woonboulevard en Minervum. Kan iedereen daar heen en worden de Sint Annastraat en Boschstraat niet meer geterroriseerd door Franse auto’s.”

Gelukkig ziet Joep ook veel moois in zijn stad. “Park Valkenberg is prachtig. En de Veemarktstraat is booming. Coffeeshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik vraag me af hoeveel koffie een Bredanaar kan eten.”

Joep maakt graag mooie verhalen. Hij verdiept zijn werk als sportverslaggever door op zoek te gaan naar het randje. Hij bezocht de favela’s in Brazilië en de vuilnisbelten in Soweto, zat gevangen in Oekraïne en Dubai en kwam oog in oog te staan ​​met bendeleiders.

‘En waar denk je dat ik het meest bekend om ben? De douche.” Hij doelt daarmee op het filmpje dat in augustus 2017 viraal ging toen hij een koude douche kreeg omdat vlak voor de wedstrijd tegen FC Utrecht de sproeiers op het veld aangingen bij ADO Den Haag. Joe kan er wel om lachen.

Maar voor welke club is het? “Iedereen vraagt! Ik ben voor niemand. Ik hou van verliezers. Succes verveelt, winnaars vervelen. Verliezers niet. Ze hebben een verhaal te vertellen en dat is wat ik graag doe. Verhalen maken en vertellen.”

Na ons gesprek vliegt Joep naar Málaga om verslag te doen van de trainingskampen van verschillende Nederlandse clubs. Zal hij dit voor altijd blijven doen?

“Ik denk het niet, ik zie mezelf over een tijdje meer in een begeleidende, coachende rol achter de schermen. En op een dag zal er een boek zijn. Maar voor nu zit ik goed waar ik ben.” En dat is natuurlijk in de mooiste stad van Nederland: Breda.

Joep schreuder ziek
Joep schreuder ziek