Jan mulder ziek
Jan mulder ziek

Jan mulder ziek /\ Jan Mulder rijdt nog wekelijks van Groningen naar België voor een Mulderiaanse voetbalanalyse. In coronatijd is het een zeldzaam hoogtepunt, maar de oud-voetballer is de laatste die klaagt. “Ik denk dat ik het totaal negeren van Jan Mulder als man moet accepteren.”


Zijn vrouw Johanna vond het onlangs een goed idee om samen een spelletje Rummikub te spelen. Terwijl Jan Mulder het vertelt, legt hij zijn handen plat op tafel, haalt diep adem, schudt langzaam zijn hoofd en begint dan hardop te lachen. “Rum-mi-kub! Nou, er zijn grenzen!”


Jan Mulder groeide op in Bellingwolde, een dorp in de provincie Groningen, als zoon van een schoenmaker. Hij volgde de HBS, maar maakte zijn studie niet af.

Op jonge leeftijd trad hij toe tot de Winschoter voetbalvereniging WVV 1896 en voetbalde hij voor meerdere representatieve teams. In juni 1963 won hij met het Groningse voetbalelftal een internationaal jeugdtoernooi in Veendam.

Jan mulder ziek

Daar werd hij ontdekt door de voorzitter van Belgian Racing Tienen, die ook aan het toernooi had deelgenomen. Maar ondanks een verblijf van enkele dagen in België besloot Mulder niet te werken voor het Belgische derdeklasserteam.

Bij WVV vormde hij met Sietze Veen in het eerste elftal een succesvol aanvallend duo. In 1963 werd Mulder uitgenodigd voor het Nederlands amateurvoetbalelftal en speelde hij drie interlands. In het seizoen 1963/64 werd.

Mulder topscorer met 37 doelpunten en veroverde WVV de titel in de Eerste Klasse Noord. In 1964 kregen Veen en Mulder een aanbod van RSC Anderlecht. De Belgische topclub wilde beide spelers kopen om ze vervolgens een jaar lang op te slaan bij satellietclub Racing Tienen.

De transfer ging niet door omdat Mulder, die ook bij de Nederlandse amateurploeg speelde, hem veel te groot vond om bij Tienen te spelen en Veen van zijn ouders niet naar het verre Brussel mocht.

Uiteindelijk stapte Veen in 1964 over naar SC Heracles, terwijl Mulder bij WVV bleef ondanks herhaald aandringen van Albert Roosens, de toenmalige voorzitter van RSC Anderlecht.

In het seizoen 1964/65 is Mulder goed voor 23 doelpunten en staat WVV derde. In het voorjaar van 1965 werd hij door bondscoach Georg Kessler als eerste amateurvoetballer ooit opgeroepen voor Jong Oranje.

Bovendien mag hij in die periode een paar keer meetrainen en spelen met het eerste elftal van Anderlecht. Hoewel ook clubs uit de Eredivisie interesse tonen bij Ajax en GVAV, tekende Mulder in 1965 een contract bij de Brusselse club.

In Anderlecht werd Jan Mulder ploegmaat van onder meer Paul Van Himst, Jef Jurion, Wilfried Puis, Laurent Verbiest, Georges Heylens, Johan Devrindt en Pierre Hanon in de ploeg van trainer Pierre Sinibaldi. Ook zijn landgenoot Gerard “Pummy” Bergholtz maakte in 1965 de overstap naar Brussel.

Op 6 oktober 1965 maakte Mulder zijn officiële debuut voor RSC Anderlecht in de Beker van België. Paars-Wit won daarna met 16-0 van Marchienne; Mulder maakte vijf doelpunten en Johan Devrindt vestigde een clubrecord door zeven keer te scoren.

Jan mulder ziek
Jan mulder ziek