Iva bicanic partner
Iva bicanic partner

Iva bicanic partner /\ Dr. Iva Bicanic is een klinisch psycholoog die zowel Nederlands als Kroatisch is.

Ze is onderzoeker, EMDR-therapeut en directeur van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld van het Nationaal Psychotraumacentrum van het UMC Utrecht.

Bicanic is gespecialiseerd in de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik en wordt in de media vaak erkend voor zijn werk.

Iva Bicanic begon psychologie te studeren na het behalen van haar studie Bewegingswetenschappen. De afgelopen vijf jaar heeft zij gewerkt met seksueel misbruikte kinderen in het Kind en Jeugd Trauma Centrum in Haarlem.

Ze werkt sinds 2004 met adolescente meisjes die eenmalig seksueel geweld hebben ondergaan in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Ze was mede-bedenker van de STEPS-behandelingsprocedure voor deze populatie, die momenteel in het hele land wordt gebruikt.

Ze werkt sinds 2006 aan haar promotieonderzoek naar verkrachte adolescente meisjes en promoveerde in maart 2014. Ze is GZ-psycholoog en coördinator van het landelijk Psychotraumacentrum en het Centrum Seksueel Geweld. Iva is moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter.

Haar proefschrift omvatte 323 meisjes en jonge vrouwen, die allemaal minstens één keer in hun leven waren verkracht en als gevolg daarvan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hadden ontwikkeld.

“De meeste mensen die zijn verkracht, waren eerder seksueel misbruikt.” Seksueel geweld heeft een hoge neiging tot herhaling. Als gevolg hiervan was het moeilijk om 323 slachtoffers van een eerste verkrachting te vinden.”

Hij kon pas begrijpen dat het niet zijn schuld was na verschillende therapeutische sessies en met de hulp van zijn ouders. “Dat liet eindelijk zijn angst los over alles wat hij had gemist als gevolg van het misbruik.”

Dat zou Iva Bicanic de mogelijkheid bieden om veel meer misbruikte kinderen te helpen door hen hun geheim te laten bekennen en steun van anderen te krijgen. Bovendien is er een fantastische therapie.

‘Want als ze geen hulp krijgen, komt meer dan de helft van deze kinderen vast te zitten in het leven als gevolg van onverwerkte emoties en herinneringen.’

Het kan ook helpen herhaling te voorkomen, aangezien de helft van alle mishandelde kinderen ooit in hun leven opnieuw zal worden aangevallen.’

Iva bicanic partner

“Deze Award zet me verder aan om de zaak via de media aan het licht te brengen”, schrijft Bicanic op LinkedIn. Omdat we toch liever opzij kijken, is dit wel nodig. Dus laat er alsjeblieft veel licht zijn.

Het zichtbaar en bespreekbaar maken van seksueel misbruik is het meest effectieve wapen daartegen. Dat is iets waar de media bij kan helpen.”

Iva Bicanic (1972) is directeur van het Psychotraumacentrum voor kinderen onder de 25 jaar van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrechtnationaal).

Daarnaast is zij landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld. Ze promoveerde in 2014 op haar proefschrift Psychobiological correlaten van verkrachting bij adolescente meisjes, na een studie bewegingswetenschappen en psychologie.

Een verkrachting heeft een enorme invloed op het slachtoffer, de familie van het slachtoffer en de samenleving als geheel. Het politieonderzoek in de zaak trekt veel aandacht.

Maar volgens klinisch psycholoog Iva Bicanic moeten niet alleen sporen, maar ook het wezen van een persoon worden beschermd. ‘Iemand dringt je tegen je wil binnen. Dichterbij kun je niet komen.’

Tijdens het joggen de bosjes in gesleept en mishandeld worden is de ergste nachtmerrie van elke vrouw. Dan was er de tijd dat het daglicht was.

Het overkwam op 7 september een 20-jarige Rotterdamse dame die werd verkracht door twee mannen. De zaak wordt onderzocht door twintig rechercheurs.

In 2018 werd Bicanic erkend als de belangrijkste persoon op het gebied van volksgezondhein.

In 2019 ontving Bicanic de tiende nationale ‘Woman in the Media Award’. [In 2020 ontving ze de P3NL-medaille voor haar toewijding aan het bieden van uitstekende psychologische ondersteuning aan slachtoffers van seksueel geweld.

In het jaar 2020 verscheen Bicanic in de televisieshow Geraldine and the Women. Vanaf december 2021 presenteert ze The Tears of Tito, een zevendelige televisieserie over het leven in de voormalige Joegoslavische republieken.

Iva bicanic partner
Iva bicanic partner