Henne holstege leeftijd
Henne holstege leeftijd

Henne holstege leeftijd /\ In het actualiteitenprogramma EenVandaag van NPO1 is biochemicus en projectleider Henne Holstege vanavond om 18.15 uur te gast, waar ze het 100-plus onderzoeksproject bespreekt.

Bij EenVandaag bespreekt ze de mogelijkheid dat sommige mensen 100 jaar kunnen worden zonder cognitieve achteruitgang.


Al meer dan vijf jaar is Henne Holstege projectleider van de ruim 100 onderzoeken. Eindelijk is ze tot de conclusie gekomen dat het allemaal in de genen zit.

Langzaam maar zeker verschijnen de tekenen en symptomen van de ziekte van Alzheimer.” Een klein percentage van de bevolking ontwikkelt de ziekte van Alzheimer als ze in de dertig of veertig zijn, maar de meerderheid doet dat veel later in het leven.

De aandoening wordt gekenmerkt door de geleidelijke opbouw van eiwitten tussen en in de zenuwcellen van de hersenen. De hersencellen gaan uiteindelijk verloren.

Twintig jaar voordat patiënten beginnen te merken dat de accumulatie al heeft plaatsgevonden. Sommige mensen kunnen echter de leeftijd van 100 jaar bereiken en nog steeds in uitstekende geestelijke gezondheid verkeren.

Omdat het risico op dementie stijgt met de leeftijd, deze mensen hadden als het ware alle kans om dement te worden, maar dat deden ze niet.

Als gevolg daarvan vormen de 100-plussers zonder tekenen van dementie een unieke subset van onze gemeenschap, en Holstege en haar team zijn toegewijd aan het bestuderen ervan.

Henne holstege leeftijd

Hoe komt het dat deze mensen niet ziek worden van deze eiwitten terwijl anderen dat wel doen? Worden deze eiwitten niet gesynthetiseerd? Is er vertraging in de opbouw? Verwijderen ze de eiwitten met grote efficiëntie? Zijn al deze factoren op de een of andere manier met elkaar verweven?

Volgens Henne Holstege in een interview met het populaire wetenschappelijke tijdschrift JANUS van Amsterdam UMC “heeft waarschijnlijk elke cognitief gezonde honderdjarige zijn eigen individuele ‘methode’ om dementie te voorkomen.

Henne Holstege promoveerde in de genetica van borstkanker na zijn studie biochemie in Leiden en het uitvoeren van hersenonderzoek aan de Harvard Medical School in Boston.

Toen ze in haar PhD-programma zat, was ze al geïnteresseerd in de elementen die een mens gezond houden, in plaats van die hem ziek maken. Ze maakte gebruik van het Alzheimercentrum van de klinische genetica van het VUmc afdeling om de 100-plus-studie te lanceren:

het in kaart brengen van volwassenen ouder dan 100 die niet dement zijn Wetenschappers in genetische epidemiologie, neuropsychologische evaluaties en bio-informatica werken allemaal onder haar leiding.

Wetenschappers Gert Holstege (vader) en Henne Holstege (dochter) bestuderen de gezondheid en welzijn van ouderen. Haar focus zou liggen op het zenuwstelsel, terwijl hij op de hersenen lag.

Hend rikje van Andel-Schipper, de Nederlandse vrouw die in 2005 op 115-jarige leeftijd overleed en jarenlang de titel van oudste vrouw van het land droeg, was hier de drijvende kracht achter.

Henne holstege leeftijd
Henne holstege leeftijd