Goedele liekens ziek
Goedele liekens ziek

Goedele liekens ziek /\ Voor Goedele Liekens is het nu voorbij. Ze voltooide haar tweede ronde van de behandeling van huidkanker. Klaar met de fysieke en mentale tol van de kanker en de behandeling.

Ze wil zo snel mogelijk haar leven weer op orde krijgen. Het schakelen daarentegen is ingewikkelder dan het lijkt. Ze lacht en zegt: “Het kost veel stof en polijstwerk.”

Ze is opgewonden, maar ze is ook nerveus over de ervaring.Haar decolleté werd altijd gekenmerkt door een lelijke vlek. Dit is gebeurd zonder dat ze het door de jaren heen zelfs maar besefte. “Het viel me op toen het ook onregelmatiger van vorm werd en verkleurde”, vertelt Goedele.

“Ik dacht niet dat ik risico liep op huidkanker, omdat ik een donkere huid heb en gemakkelijk bruin kan worden.” Ik heb toch een afspraak gemaakt met een dermatoloog. Hij nam een ​​stukje van de vlek en stuurde het op om te testen. Het bleek een kwaadaardig melanoom te zijn.”

Beide oksels werden vervolgens chirurgisch onderzocht om de tumor te lokaliseren en de schildwachtklier te verwijderen (zoals hieronder uitgelegd door professor Neyns). Er leek een probleem te zijn met een van de twee genoemde klieren. De kanker was uitgezaaid naar andere delen van mijn lichaam.

In het ziekenhuis kon ik rustig blijven toen ik dat bericht kreeg. Een verdwaasde blik komt over je gezicht. De realiteit treedt in wanneer je thuiskomt en de tranen beginnen te stromen. Mijn eerste zorg was het welzijn van mijn gezin. Ik had geen idee hoe ik het ze moest uitleggen.

Mijn ouders, allebei in de 90, leven nog en gaan nog steeds sterk. De diagnose kanker wordt door ouderen als een doodvonnis gezien. Dat hoeft niet meer zo te zijn, dat weet ik zeker.

Goedele liekens ziek

Toen ik ziek werd, was ik bang dat de rolverdeling tussen mijn dochters en mijzelf zou worden aangetast. “Een moeder moet verantwoordelijk zijn voor haar kind, niet andersom.”

Daarnaast heb ik geheugenproblemen opgemerkt. In tegenstelling tot mijn vroegere breedsprakigheid vind ik het nu moeilijk om mezelf uit te drukken.

Kankercellen werden tijdens de operatie uit de tumor verwijderd, maar sommige bleven in het lichaam voor het geval er later nieuwe tumoren zouden ontstaan.

Een jaar na de operatie werd een gerichte therapie toegepast om de kans op een terugval te verkleinen (zie toelichting in kader hieronder door prof. Neyns). ‘Ik slikte bijvoorbeeld elke dag pillen’, zegt Goedele.

Het zou voor mij gemakkelijker zijn geweest om dit thuis te doen dan in het ziekenhuis. Het is echter een zeer grillige behandelmethode. Er kan op elk moment van alles gebeuren. Zelfs als je je goed voelt en ergens mee bezig bent, kun je plotseling ziek worden met misselijkheid, koorts of uitputting.

Dat kankermoeheid een eigen woord moet hebben. Je bent binnen een paar seconden leeg, net als een fietsband waarvan het ventiel is losgedraaid. Je kunt niets anders doen dan naar je bed strompelen en in slaap vallen.

“Naast de fysieke bijwerkingen heb ik ook geheugenproblemen. In tegenstelling tot mijn vroegere breedsprakigheid vind ik het nu moeilijk om me uit te drukken.

Ook al kun je het aan, een krant van kaft tot kaft lezen vergt te veel concentratie en kan soms frustrerend zijn. ‘Het maakt me verdrietig en in tranen om te beseffen dat zulke basale dingen niet meer werken.’

Goedele liekens ziek
Goedele liekens ziek