Goedele liekens ziek
Goedele liekens ziek

Goedele liekens ziek /\ Uiteindelijk had Goedele Liekens (58) er genoeg van. Ze voltooide haar tweede ronde van de behandeling van huidkanker. Ik ben over de ziekte heen en de behandeling ervan drukt op mijn lichaam en geest. Ze wil zo snel mogelijk haar leven weer op orde krijgen.

Verandering van richting vereist veel meer werk dan verwacht. Lachend zegt ze: “Het kost veel stof en polijstwerk.” En hoewel ze er opgewonden over is, is ze ook een beetje nerveus.

Goedele Liekens heeft al zo lang ze zich kan herinneren een huidvlekje in haar decolleté. De patch is in de loop van de tijd groter geworden, zonder dat ze het merkt. “Het viel me op toen het ook onregelmatiger van vorm werd en verkleurde”, vult Goedele aan.

Melanoom

Het kwam nooit bij me op dat het feit dat ik een donkere huid heb en bruin ben, me een groter risico op huidkanker geeft. Toch heb ik toch een afspraak gemaakt met een dermatoloog. Daarna heeft hij de vlek laten inspecteren door een professional. Melanoom bleek de oorzaak te zijn.

De schildwachtklier (zie uitleg van prof. Neyns hieronder) werd tijdens de daaropvolgende procedure uit beide oksels verwijderd om de locatie van de tumor verder te onderzoeken.

Minstens één van de twee klieren in kwestie bleek defect te zijn. Er waren aanwijzingen dat de kanker zich door het hele lichaam had verspreid.

Ik kon mijn kalmte bewaren toen ik het bericht in het ziekenhuis ontving. Je zakt onderuit in je stoel, een beetje versuft. De realiteit zet in en tranen vullen zich als gevolg van thuiskomst. Mijn eerste zorg was het welzijn van mijn ouders en kinderen.

Goedele liekens ziek

Ik wist niet hoe ik het ze moest vertellen. In mijn familie zijn mijn beide grootouders in de 90. De diagnose kanker wordt bij de oudere generatie als een doodvonnis beschouwd. Dat hoeft niet meer zo te zijn, dat weet ik zeker.

Een zorg van mij in mijn eigen familie is of mijn ziekte onze gevestigde rollen als moeders zou veranderen. Het is de verantwoordelijkheid van een vrouw om voor haar kinderen te zorgen, niet andersom.

Het is mogelijk dat kankercellen na de operatie zijn ontsnapt en zich ergens in het lichaam verbergen, wat later tot nieuwe tumoren kan leiden.

Gegeven

Na de operatie werd een jaar gerichte therapie gegeven om de kans op een terugval te verkleinen (zie toelichting in kader hieronder door prof. Neyns). ‘Ik slikte bijvoorbeeld elke dag medicijnen’, legt Goedele uit. Dat was iets wat ik thuis kon bereiken in plaats van naar het ziekenhuis te gaan.

Het is echter een nogal grillige behandeling. Er kan op elk moment van alles gebeuren. Soms voel je je oké, maar plotseling ben je ziek, heb je koorts of voel je je uitgeput. Die kankervermoeidheid moet zijn eigen uitdrukking hebben.

In een kwestie van seconden ben je helemaal leeg als een fietsband waarvan het ventiel is losgeschroefd. Je kunt niets anders doen dan naar je bed strompelen en in slaap vallen.

Goedele liekens ziek
Goedele liekens ziek