Eva jinek ouders
Eva jinek ouders

Eva jinek ouders /\ Jinek groeide op in Washington, D.C., waar ze naar de Sheridan School ging, nadat ze was geboren in Tulsa, Oklahoma.

Haar voorouders emigreerden uit Tsjechië. Toen ze elf was, koos haar familie ervoor om naar Nederland te emigreren. Volgens Jinek: “Hierdoor kozen mijn ouders ervoor om mij en mijn broer naar.

Europa te sturen in plaats van naar de Verenigde Staten. Ik herinner me dat ik er zes weken over deed om mijn eerste Nederlandse woord uit te spreken.”

Na haar bachelor Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden in 2004 werd ze benoemd tot redacteur buitenland van het NOS Journaal, waar ze zich richtte op de Verenigde Staten.

Sinds eind 2007 verankert ze ook het nieuwsprogramma NOS Journaal 3 op het NOS-netwerk. Jinek presenteert sinds het najaar van 2008 het ochtend- en middagjournaal van de NOS. In mei van dat jaar werkte ze samen met collega-redacteur.

Monique van Hoogstraten aan een compilatie van achttien artikelen met buitenlandse journalisten naar aanleiding van Joris Luyendijks boek “Het zijn net mensen” (Bijna Menselijk).

Ze staat in Nederland bekend om haar berichtgeving over de presidentsverkiezingen van 2008 in de Verenigde Staten, die ze medepresenteerde in de NOS-show “Amerika Kiest” (America Votes).

Zij en haar collega Philip Freriks deden live vanuit het Occidental Restaurant bij het Witte Huis, waar ze lunchten met president Obama. Jinek vertelde tv-gids Mikro Gids over de voorbereiding van Amerika Kiest:

Eva jinek ouders

“Voorafgaand aan de uitzending nam Amerika Kiest elk moment van mijn leven in beslag. Ik was ongerust. Ik had de duidelijke indruk dat ik de enige in de zaal was. door mijn hoofd was: laat me alsjeblieft slagen. Heel indrukwekkend!”

Nederland 1 zond haar berichtgeving uit over de inauguratie van Barack Obama op 20 januari 2009 en zij had de leiding over de live-uitzending.

Door haar relatie met voormalig strafrechtadvocaat Bram Moszkowicz en het feit dat Moszkowicz veelvuldig in het nieuws kwam, stemde Jinek ermee in om af te treden als prominent presentator van Nieuwsuur.

Op 4 juni 2010 maakte ze haar debuut als radio-omroepster voor het programma Met het Oog op Morgen. Ze presenteerde de show elke maandagavond tot 2014. Jinek’s laatste 18:00 briefing voor de NOS werd op 28 augustus 2011 afgeleverd.

‘Jinek’, haar eigen nachtelijke discussieprogramma op KRO-NCRV, ging in 2015 om 23.00 uur in première. In 2018 bleef Jinek haar show hosten terwijl ze zwanger was.

Een week eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was, begon ze aan haar zwangerschapsverlof. Pax is in 2018 geboren als gevolg van haar zwangerschap.

RTL4 is waar Jinek is sinds 2020, toen ze KRO-NCRV verliet. De talkshowhost wisselt af met Beau van Erven Dorens in haar gelijknamige late night talkshow bij deze commerciële televisiezender.

Eva jinek ouders
Eva jinek ouders