Esmee visser ziek
Esmee visser ziek

Esmee visser ziek /\ Toen Esmee Visser (25), het zwaarste seizoen uit haar schaatscarrière, zich realiseerde dat ze een tweede olympische gouden medaille op de 5 kilometer in de weg stond, besloot ze het roer om te gooien. Dat sporters psychische problemen hebben mag geen taboe zijn.

Het afgelopen half jaar lag de gouden medaille in de woonkamer van haar huis in Heerenveen. Volgens Visser in een interview met NU.nl: “Ik had het ergens uit het zicht gezet, maar nu zie ik het als ik op de bank zit.”

Natuurlijk heeft de Zuid-Hollandse vrouw zich uitstekend vermaakt op de Olympische Spelen van Pyeongchang op 16 februari 2018, toen ze haar eerste olympische gouden medaille won. De volgende dag was ze al bezig met het plannen van de volgende training en het volgende doel in haar fitnessregime.

“Ik had het gevoel dat ik me niet bezig moest houden met het verleden, met een momentopname dat ik de beste was”, legde Visser uit. “Opscheppen over mijn prestaties voelde egoïstisch. Ik ben misschien niet de beste atleet ter wereld, maar ik stel de behoeften van anderen altijd boven die van mezelf.” Hierdoor heb ik mezelf niet genoeg krediet gegeven.”

Esmee visser ziek

De renster van Team IKO realiseert zich nu dat ze, om het maximale uit haar carrière te halen, zich meer op zichzelf moet concentreren. Ja, zegt Visser opgelucht. Als skater ben ik me gaan realiseren dat deze karaktereigenschap mijn vooruitgang heeft belemmerd, dus het zou tijdverspilling zijn om het niet te veranderen.”

“Ondanks het ongemak kan ik nu vol vertrouwen zeggen dat ik een volleerd schaatser ben. In het verleden heb ik goed gepresteerd en kan ik trots zijn op mijn prestaties. Dit is waar. Als olympisch kampioen van bijna vier jaar voel ik me alleen maar een Olympisch kampioen voor de afgelopen zes maanden.”

Als er maar een soort van “omgekeerde carrière”-handleiding was, zou Visser willen dat ze er een had. Toen ze haar eerste wereldwijde medaille won, was het de mooiste van allemaal. Ze was totaal niet voorbereid op wat komen ging.

Hard trainen, ook al zei haar lichaam of coach dat ze het rustiger aan moest doen, was Vissers manier om te bewijzen dat ze niet voor niets een Olympische gouden medaille had gewonnen. Door een overbelasting, die ze ‘overreaching’ noemt, had ze het gevoel dat ze vorig jaar in de winter achteruit schaatste. Bovendien was ze verplicht om naar alle grote sportevenementen te kijken.

In het licht van de slechte resultaten werd de strijd van Visser opnieuw bevestigd. Volgens haar zijn “de pieken die ik in mijn hoofd ervaar altijd overdreven groot.” Toen ik vorig seizoen op de bank zat, had ik het gevoel dat ik faalde.

Esmee visser ziek
Esmee visser ziek