Ernst kuipers zelf ziek

Ernst kuipers zelf ziek
Ernst kuipers zelf ziek

Ernst kuipers zelf ziek /\ Wordt hij de nieuwe minister van Volksgezondheid? “Hij kan er “niets” over zeggen, aldus Ernst Kuipers (62). Maar zou hij liever de vervanger van Hugo de Jonge zijn? In de letterlijke zin maakt hij er een grapje over. Als er op wordt gedrukt, herhaalt hij dat hij heeft ” Daar valt niets over te zeggen.

Het zoemen in Den Haag en op tal van ministeriële wensenlijstjes doet zijn naam echter zeker eer aan. De directievoorzitter van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam is een voormalig gastro-enteroloog en leverspecialist. Zoals Kuipers zich herinnert,’ mijn vader was huisarts en was aanvankelijk erg tegen mijn studie geneeskunde.

Waarom? Omdat het hard werken is, nachtdiensten, enzovoort. Dat was een echte uitdaging. Dat was tenminste zijn antwoord toen ik hem vroeg wat hij zou doen met een extra dag studeren. Dit was tenslotte een medicijn, dus het debat was voorbij.

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is tevens Kuipers. Op het hoogtepunt van de coronapandemie was hij de man die verantwoordelijk was voor de verspreiding van coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen.

Iets dat, vermoedelijk, de zaken in Italië onder controle zou hebben gehouden. Zonder dat was dit niet mogelijk geweest, benadrukt hij. We waren een voorbeeld voor andere landen om te volgen.

De chief executive officer van het ziekenhuis is, net als vele anderen, op zijn hoede voor de voortgang van de omikron-variant. Als we niets doen, voorspelde het RIVM dat er tot 4.000 patiënten op de intensive care zouden worden geplaatst.

‘Het is moeilijk te geloven wat je hoort,’ zeg ik je. Er worden op een gegeven moment tussen de 150 en 300 nieuwe IC-opnames per dag verwacht. Hoe kom je van 1.300, 1.400 of 2.000 IC-bedden af? opnames per dag, en gemiddeld meer dan twee weken in de instelling. Om u 12 tot 24 uur respijt te kunnen bieden, komen er 150 extra IC-bedden bij. “Het is allemaal voor hem op het gebied van bezorging.”

Mijn interesse in kanker van het spijsverteringsstelsel kwam voort uit mijn doctoraatswerk. Dat is een primeur. Dat systeem is verantwoordelijk voor bijna een kwart van alle kankers, van de slokdarm tot het rectum. Deze kankers hebben ook allemaal lange precancereuze stadia.

Het is geen verrassing dat Kuipers interesse in epidemiologie en screening op kanker van het spijsverteringskanaal groeide, en dat hij uiteindelijk zijn aandacht ging richten op epidemiologie en screening op kanker van het spijsverteringskanaal.

Ernst kuipers zelf ziek
Ernst kuipers zelf ziek

Bevolkingsonderzoek darmkanker, dat 15 jaar geleden begon als een idee, wordt nu in de praktijk uitgevoerd en redt duizenden levens. E. Ernst Kuipers: “Darmkanker is een veel voorkomende ziekte. Als je het eenmaal hebt opgelopen, is een grondige en ingrijpende behandeling de enige optie.

Er gaan meer dan een paar mensen dood. Wat jammer. En het ergste is dat het had voorkomen kunnen worden en eenvoudig verholpen kunnen worden. Bij elke nieuwe patiënt werd ik getroffen door hetzelfde fenomeen. Dat moet onder je huid kruipen.”

15 jaar geleden begon hij na te denken over dit probleem en wat eraan gedaan kon worden. Maar nogmaals, hij was slechts een van de weinigen. “Vijftien jaar geleden wist het Nederlandse publiek heel weinig over darmkanker of poliepen. Sterker nog, een Europees onderzoek wees uit dat we onderaan de ranglijst stonden als het ging om kennis van de ziekte.

Daarom vroeg niemand om meer informatie, veel minder een screening van de algemene bevolking. Het aantal MD’s bij MDL was echter zo klein dat niemand van ons zich destijds kon wijden aan het promoten van een massascreeningprogramma. “

Daardoor duurde het na het eerste idee enige tijd voordat de federale overheid een onderzoek startte. Uit alle onderzoeken bleek dat een screeningsprogramma voor darmkanker in de algemene bevolking goed werd ontvangen en goed zou uitpakken. Sinds de start in 2014 heeft het onderzoek bewezen meer dan accuraat te zijn.

Ernst kuipers zelf ziek
Ernst kuipers zelf ziek

You may also like...