Ellen laan ongeneeslijk ziek
Ellen laan ongeneeslijk ziek

Ellen laan ongeneeslijk ziek /\ Ellen Laan werkte in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam als seksuoloog en psycholoog.

Ze was over de hele wereld bekend om haar baanbrekende studies over de seksualiteit van vrouwen.

Laan is sinds 2016 als hoogleraar verbonden aan de afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam.

Haar inaugurele rede ging over het belang van seksueel genot. Ze was ook een Research Fellow aan het Kinsey Institute for Research in Sex, Gender, and Reproduction van Indiana University Bloomington.

Ze werd in 2021 geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege haar uitmuntende bijdragen aan de seksuologie. Ze leed toen al aan borstkanker, waar ze in januari 2022 aan bezweek.

Seksuele problemen worden veroorzaakt door nieraandoeningen, diabetes en kanker, maar ook door chronische ziekten en depressie.

“Denk aan personen die aangeboren genitale misvormingen hebben en talloze operaties moeten ondergaan”, legt Laan uit.

Verminderde geslachtsdrift, erectieproblemen en vaginale droogheid zijn veelvoorkomende seksuele problemen bij deze mensen.

Patiënten schamen zich vaak voor hun problemen en aarzelen daarom om erover te praten. Laan: “Artsen van hun kant worden vernederd. Ze denken er niet aan of zeggen er geen tijd voor te hebben.

De dokter wijst naar de verpleegster, en omgekeerd: de ander wel.

informeer naar de seksuele geschiedenis van de patiënt Volgens onderzoek geven patiënten er de voorkeur aan dat hun arts ernaar informeert, zodat ze zich gezien voelen.

Ellen Laan, een van Nederlands bekendste seksuologen, is terminaal ziek. Zij daarentegen zit niet stil; in feite drijven de misstanden rond seksualiteit haar ertoe om nog strijdlustiger te worden.

Ze vecht nog steeds voor een billijke behandeling tussen de lakens. Maandag is er bij Op1 een gast om deze misstanden te bespreken.

In de Volkskrant Magazine van deze week staat een interview met Ellen Laan, hoogleraar seksuologie die ernstig ziek is. ‘Ik ben niet zielig’, zegt ze.

Zelfs als ik binnen een paar maanden zou overlijden, zou ik mezelf gelukkig prijzen.’ Bovendien onthult verslaggever John Schoorl de oorsprong van het idee voor de zomerhit van Marco Borsato.

De meeste dromen zijn bedrog. ‘Wat bedoelt de zanger precies?’ Wat zag hij in zijn dromen? Wat is dit voor fraude?’

Daarnaast ontwikkelde fotograaf Ernst Coppejans de buitendisplay Oudroze, die de verhalen vertelt van de eerste LHBTI-generatie.

Ellen Laan, hoogleraar seksuologie en psychologie, voert al jaren campagne voor meer gendergelijkheid tussen de lakens, ondanks dat er nog een lange weg te gaan is.

Ze vecht onvermoeibaar, zelfs nu ze haar superioriteit bij terugkerende kanker moet erkennen. “Fuck it, ik ben in staat deze taak uit te voeren. En ik zou graag iets willen zeggen.”

Laan probeert in zijn talkprogramma drie seksgerelateerde misverstanden uit de wereld te helpen. De eerste is dat ‘seksueel, vrouwen en mannen inherent verschillend zijn.’

“Dat is een compleet misverstand.” Als het om seks gaat, zijn mannen en vrouwen niet fundamenteel verschillend. Biologisch zijn ze niet hetzelfde’, legt Laan uit.

Ze gaat verder met te zeggen dat iedereen wordt geboren met het vermogen om van seksueel genot te genieten.

“Waar we verschillen, is ons vermogen om gebruik te maken van de capaciteit van de prikkels.” Ook onze seksuele ontwikkeling verschilt.

Genderaannames over wat mannelijke en vrouwelijke seksualiteit is, spelen een rol.” Ze stelt dat dit zich op verschillende manieren manifesteert.

Het probleem is volgens Laan dat oestrogeen je niet gelukkig maakt. “Vooral voor mannen is het gunstig: vaginale droogheid wordt verminderd en coïtus is weer denkbaar.

Dat maakt het echter niet leuk. Ook de testosteronspiegel daalt door de medicatie. Als je testosteronspiegel erg laag is, moet je behandeling zoeken.”

Volgens Laan wordt het fysieke aspect van seks bij vrouwen vaak over het hoofd gezien. Mannen daarentegen zijn vaak niet voorbereid op de seksuele gevolgen van hun toestand.

Ellen laan ongeneeslijk ziek
Ellen laan ongeneeslijk ziek