Dieuwertje blok ziek
Dieuwertje blok ziek

Dieuwertje blok ziek /\ Dieuwer Sarah is een Nederlandse actrice en televisiepresentatrice.

Blok was tot 2005 een wekelijkse omroep bij het radioprogramma Desmet live van de Humanistische Omroep (nu OBA live).

Sinds 2001 is ze samen met Rik Hoogendoorn de presentator van het Sinterklaasjournaal en sinds 2002 is ze de presentator van de Sinterklaasaankomst show met Jeroen Kramer.

Ze verscheen ook als nieuwslezer in de film Op bezoek aan Sinterklaas uit 2008 en in de film Het Sinterklaasjournaal uit 2009: De meezing moevie.

Voor de educatieve zender ETV maakte ze de zesdelige serie Blokletters over vrouwen die functioneel analfabeet zijn.

Nadat Paul de Leeuw in 2018 naar RTL verhuisde en zijn Sinterklaasshow daar begon, presenteert ze op 5 december een alternatieve Sinterklaasshow op de NPO, die wordt uitgezonden in het oude tijdslot van Paul de Leeuw.

“Mijn man heeft al meerdere dotter- en stentbehandelingen gehad”, zegt Dieuwertje. In de tussentijd ben ik het overzicht kwijt hoeveel ik er heb gehad.

Hij heeft ook een ICD, oftewel implanteerbare cardioverter defibrillator, die ingrijpt als er een ernstige hartritmestoornis ontstaat.”

“In het dagelijks leven heeft hij veel problemen met zijn hart dat niet goed werkt. Hij moet veel offers brengen in termen van kwaliteit van leven.

Maar ik moet zeggen, hij draagt ​​het met heldhaftigheid! Hij is dat helemaal niet bezorgd, maar vrij actief, en we houden ervan om veel dingen samen te doen.”

Ik kwam uit een liefdevol en ondersteunend gezin. Mijn ouders hebben een solide basis voor mij gelegd en lieten me altijd mezelf zijn. Ik kan mijn geweten beheersen en ben door hun opvoeding maatschappelijk betrokken.”

“Ik wil dat mijn kinderen dat fundament erven.” Ik heb niet altijd het maximale uit mijn werk gehaald en heb verschillende uitstekende kansen afgewezen.

Ik deed het omdat ik meer tijd met mijn gezin wilde doorbrengen. Nu de kinderen het huis uit zijn, kan ik een betere balans vinden tussen werk en vrije tijd.

Vooral omdat ik een zwak heb voor de organisatie. Het is cruciaal werk. Vooral omdat er nog zoveel te overwinnen en zoveel vooruitgang te boeken is.

Dieuwertje blok ziek

Inmiddels vallen twintig stofwisselingsziekten onder hielprikscreening, op een totaal van ruim 1000. Er moet meer gebeuren en de toelating van tal van aandoeningen moet worden versneld.”

“Ik wil ook graag het bewustzijn vergroten.” Stofwisselingsziekten krijgen minder aandacht dan andere ziekten. Er is veel diversiteit binnen de groep, waardoor het een lastige verdieping is om te vertellen.

Als je een stofwisselingsziekte hebt, kan zelfs de kleinste fout in een tandwiel of zelfs een deel ervan in de stofwisseling grote gevolgen hebben. Het effect op gezinnen is enorm.”

Blok legt uit dat hij bloedvaten heeft die genetisch defect zijn. Hij had blauwe plekken over zijn hele lichaam, inclusief zijn benen.

Dit houdt in dat hij slechts een korte afstand tegelijk kan lopen. De bloedvaten van zijn ingewanden waren ook in een afschuwelijke gezondheid en hij stond op het punt een darmaanval te krijgen.

“Dat zijn echt intense dingen”, zegt de verteller. Als je op dat circuit zit, komt er zoveel bij kijken.” Hij heeft nu diabetes en moet elke dag dertien tabletten slikken.

Al twee decennia weet Dieuwertje Blok (63) het jeugdige publiek te boeien met Het Sinterklaasjournaal. Ze was er eerder in geslaagd om voornamelijk volwassen mannen aan de televisie verslaafd te houden. Zeker toen ze net begon als KRO-omroepster. ‘

Mijn werk voor televisie heeft veel opgeleverd’, vertelt Dieuwertje in AD Magazine. “Het radiostation ontving een stortvloed aan fanmail, liefdesbrieven en huwelijksaanzoeken. Het was allemaal nogal verontrustend voor mij.

Ik zou mijn twintiger en dertiger jaren niet willen herbeleven. Ik wist niet wie ik was en deed het ook niet veel zelfvertrouwen hebben.’

Ik voel me vereerd om als ambassadeur van de Hartstichting te mogen dienen en bereidwillig bij te dragen aan het belangrijke werk van de organisatie.

Ik heb een aantal jaren de presentatie van de Vriendendag verzorgd. Dat is een dag waarop vrijwilligers centraal moeten staan.

Het is inspirerend om te zien hoe enthousiast vrijwilligers zijn over hun werk. Vaak tientallen jaren, en met het hele gezin.”

“Diezelfde passie zie ik terug in de presentatie van de Dekker beurzen.” De Hartstichting reikt prijzen uit aan jonge onderzoekers.

Ze willen dat hun onderzoek een echte impact heeft op hart- en vaatziekten. En elke keer als ik dat doe, word ik eraan herinnerd dat het door die studie is dat mijn man nog leeft en dat we samen een gelukkig leven hebben.

Dieuwertje blok ziek
Dieuwertje blok ziek