Bram peper ziek
Bram peper ziek

Bram peper ziek /\ Na het afronden van de HBS studeerde Peper tot 1965 sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en economie en sociologie aan de Universiteit van.

Oslo en promoveerde in 1972 aan de Nederlandse Economische Hogeschool. Peper werd onderzoeker en vervulde verschillende academische functies, waaronder hoogleraar aan de.

Erasmus Universiteit totdat hij in 1982 op 42-jarige leeftijd burgemeester van Rotterdam werd. Rotterdam is de op één na grootste stad van Nederland en Peper was destijds een van de jongste burgemeesters van een grote stad.


In 1984 verscheen in Vrij Nederland een interview met Peper en zijn vrouw met Ischa Meijer, waarin Peper kritisch stond tegenover burgers en machthebbers. Het interview werd als arrogant ervaren en leek te zijn gemaakt terwijl Peper dronken was. Peper verontschuldigde zich en kort daarna scheidden hij en zijn vrouw.

Terwijl Peper burgemeester was, voltooide de stad het proces van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, wat resulteerde in een nieuwe skyline voor Rotterdam.

In de tweede helft van zijn burgemeesterschap had Peper het moeilijk met bijvoorbeeld zijn nederlaag bij de vorming van een stadsprovincie (90 procent van de kiezers in een referendum was tegen).

Peper was burgemeester tot 1998, toen hij toetrad tot de regering als minister van Binnenlandse Zaken van Nederland in het tweede kabinet-Kok.

Vanaf 1999 deden de geruchten de ronde dat Peper tijdens zijn burgemeesterschap van Rotterdam onjuiste verklaringen had afgelegd. Op 13 maart 2000 nam Peper ontslag als minister, naar eigen zeggen om de overheid niet langer in de problemen te brengen en zich beter te kunnen verdedigen.

Hoewel een rapport van 17 maart suggereerde dat Peper niet correct had gehandeld met betrekking tot de verklaringen, won Peper uiteindelijk twee jaar later de juridische procedures.

Van 2002 tot 2004 was Peper hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit, een particuliere universiteit, waar hij ontslag nam vanwege een meningsverschil over een studiereis naar de Europese Unie in Brussel.


Peper werd 42 jaar toen hij in 1982 burgemeester werd. De PvdA’er was 16 jaar de baas in Rotterdam, daarna vertrok hij naar het kabinet. Aboutaleb zwaait hij alle lof toe, verder wil Peper zich niet met lopende politieke zaken bemoeien. algemene van de discussie over het nieuwe Feyenoord-stadion. Hij is van behoud van de huidige Kuip. ,,Ik denk dat ik gelijk ga krijgen.’’

Bram peper ziek

Peper voelt zich goed, laat hij weten, afgezien van lichamelijke lichamelijke ongemakken. Hij loopt moeilijk en heeft de laatste van zijn schouder. ,,Maar je ziet een tevreden mens voor je, wat wil je nog meer?’’
Het is mooi dat de twee nog levende oud-burgemeesters zich nog zo ontspannen door de stad bewegen. De een (Ivo Opstelten) woont deftig in Kralingen, Peper heeft een flat in het Scheepvaartkwartier.

Wie oplet komt ze jaarlijks wel een paar keer tegen op straat en terras of in onze cafés, theaters van stadions. De populariteitsprijs, Bram Peper zal ‘m hier nooit winnen.

Met een paar sterke wethouders en ambtenaren aan zijn zijde, gaf hij deze goedkeuring stad in de jaren 80 de plicht.

Maar tegelijk een gedroeg hij zich als afstandelijke regent die alles beter wist. Een burgemeester met de stijl van de Peper van toen zou tegenwoordig door het volk de stad uit worden gejaagd.

Ja, wacht eens, hoor ik u zeggen: ‘De tijd van tegenwoordig heeft juist behoefte aan sterke, eigenwijze bestuurders in plaats van grijze muizen.’ Zit wat in, maar een burgemeester heeft ook nodig. Bestaat bij de gratie van het volk en verleden dus, af en toe, een portie nederigheid.

Bram peper ziek
Bram peper ziek