Anja schreijer leeftijd
Anja schreijer leeftijd

Anja schreijer leeftijd /\ Ze wordt nog steeds achtervolgd door de Kherinneringen aan die dag. Ik doel op die Amerikaanse collega die in de jaren vijftig in een vlaag van optimisme verklaarde dat besmettelijke ziekten waren uitgeroeid. “De laatste grote pandemie, de Spaanse griep, heeft lang geleden plaatsgevonden.

Antibiotica en vaccinaties waren ook beschikbaar. We mogen nu meer middelen besteden aan kanker- en diabetesonderzoek. Infecties waren uitgeroeid.” Dat is het einde van de verdieping.”
Anja Schreijer (44) weet het nu na ruim 50 jaar beter.

Ze is epidemioloog en sociaal-gezondheidsarts die gespecialiseerd is in infectieziekten. Ze was in de eerste fase van de coronacrisis veelvuldig op televisie te zien als hoofd van het GGD-team in Amsterdam.

Voor het eerst sinds het begin van de ebola-uitbraak is ze benoemd tot voorzitter van het Landelijk Overleg Infectieziekten (LOI) en een vast lid van het Outbreak Management Team (OMT).

“In deze onzekere tijden hebben mensen enorm veel informatie nodig. Een van onze verantwoordelijkheden is om alles te geven. Het was bemoedigend om de emoties van mijn collega’s te zien. Ik ben meestal minder zichtbaar dan een arts die in een ziekenhuis of als specialist.

Sommige mensen stonden perplex over wat ik van plan was. Deze geluiden zijn echter gedoofd. Ze is kapot van het huidige scenario. “Het heeft een enorm effect.”

De pandemie kwam echter niet als een complete verrassing. Veel van mijn collega’s op het gebied van infectieziekten hebben gezegd dat de echte vraag niet is of er een pandemie komt, maar wanneer. Dat is een vraag die we eindelijk kunnen aanpakken.”

Anja Schreijer is misschien ook de landbouw of politiek ingegaan. Bij haar ouderlijk huis in Hengevelde komen de twee werelden samen. Naast vader Jan, die een boerderij in de buurt heeft, heeft moeder Annie ook een gekozen ambt bekleed, laatstelijk als lid van het Europees Parlement, namens het CDA.

De hedendaagse relatie tussen mens en dier was ook van jongs af aan een belangrijke interesse van haar. Op een boerderij ben je het gewend. Infectieziekten vormen een voortdurende dreiging.

Daarnaast wordt het belang van menselijk gedrag en reinheid aan het licht gebracht. We lopen voorop in de Nederlandse landbouw. In vergelijking met de rest van de wereld is dit een heel andere plaats.

Ik heb een tijd gewerkt bij slagerij Brummelhuis Hengevelde. Er was ook aandacht voor netheid. Dit alles verbreedde mijn perspectief en heeft mede vorm gegeven aan de loopbaan in de zorg die ik uiteindelijk heb gekozen.”

Na haar afstuderen aan De Bouwmeester in Haaksbergen verhuisde ze naar Amsterdam om een ​​medische carrière na te streven.

Anja schreijer leeftijd

Na het behalen van haar PhD in klinische epidemiologie besloot ze specialiseren in “dokter, samenleving en gezondheid.” Anja Schreijer’s werk richt zich op infectieziekten, antibioticaresistentie, aids en Q-koorts.

“Vroeger noemden ze het sociale geneeskunde.” Vroeger werd Els Borst op deze manier opgeleid. In Twente was de eerste reactie: ‘Bin-ie wa nice wies’ toen ik hen vertelde dat ik meeging. Huisartsen en specialisten genieten in de samenleving als geheel een hoog aanzien en een hoog loon.

Pas als het vreselijk mis gaat, zoals de laatste tijd, realiseren mensen zich hoe belangrijk het voor artsen is om de patiëntenzorg vanuit een systemisch perspectief te benaderen.

In plaats van patiënten te behandelen, willen we ze gezond houden. Ondertussen help je op veel grotere schaal ziekten over de hele wereld te bestrijden door geen fles wijn te krijgen voor Kerstmis.

Anja schreijer leeftijd
Anja schreijer leeftijd