Andre van duin ziek
Andre van duin ziek

Andre van duin ziek /\ Na vorige week een darmkankeroperatie te hebben ondergaan in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, is cabaretier André van Duin nu kankervrij.

De afgelopen maanden is hem al vier keer chemotherapie toegediend. Zijn gezicht is weer thuis na een geslaagde operatie. Martin Elferink, 55, stierf vandaag precies een jaar geleden aan botkanker.

Als gevolg daarvan koos hij ervoor om zijn toestand geheim te houden. Naar mijn mening zijn “medelijdende blikken” gewoon te veel om te verdragen.
Darmkanker bleek de oorzaak van de symptomen te zijn. Om terug te keren naar het Antoni van Leeuwenhoek, “waar ik zoveel voetstappen heb met Martin”, zegt hij.

Gelukkig had hij een positievere ervaring dan de anderen. André legt uit dat met zijn ‘liefje’ elke uitkomst ‘slecht, slecht’ was. Ik vond het er meteen goed uit zien.’ De tumor bleek operabel, maar hij moest eerst krimpen voordat ze verder konden met de verwijderingsprocedure.

Ik heb dus vier chemokuren gehad, die ik met vlag en wimpel heb doorstaan.’ Er zijn niet veel vervelende bijwerkingen “Een paar tintelingen in mijn vingers, maar niets ernstigs.”

In het begin beweerde André dat specialisten de oorzaak van Martins ziekte niet konden achterhalen. Van Duin beweert dat “het werkelijk overal in zijn botten zat”. Ondanks dat “de tumor al flink geslonken was” in december, “waren mijn bloedwaarden nog goed”.


Hij had een foto van Martin op zijn nachtkastje toen hij vorige week werd geopereerd. Volgens André hield hij een beetje een oogje in het zeil en dat deed hij goed.

Per slot van rekening, zegt hij elders, gaat het naar omstandigheden goed met hem. “De chirurg die mij heeft behandeld, zegt dat ik er met vertrouwen naar uit kan kijken.

Hij kwam later terug om te praten en zei: ‘Ik heb ook een beetje rondgekeken, maar het ziet er allemaal geweldig uit!’ Ik moest om hem lachen.Van Duin hield zijn ziekte de afgelopen vijf maanden geheim.

Andre van duin ziek

Ook niet toen hij afscheid nam van Corrie van Gorp, zijn oude collega die in november vorig jaar overleed. Als mensen me uitlachen, geniet ik ervan.” Dan is er het feit dat als mensen me zien, hun eerste gedachte niet is:

“Oh mijn god, zijn man is dood, zijn vriendin Corrie van Gorp, en nu kanker.” dat gebeurt, je bent gewoon een zielige, oude komiek.” ‘Ik kan niet tegen die medelijdende blikken’, zei hij ergens anders.


De opnames van Heel Holland’s bakkerijproducten zijn door André slechts enkele keren verplaatst. Terwijl hij nog plannen maakt, zal ik het zeker een maand of twee rustig aan moeten doen.

Ik voel de tol die het op mij heeft gehad. Jannie van der Heijden en ik gaan weer voor Omroep Max varen, in plaats van vier of zes afleveringen gaan we er zelfs acht doen”, zegt ze.

Zijn belangrijkste eigenschap is dat hij de hoop niet verliest. “Martin heeft er vandaag een slechte van gemaakt. Gelukkig is er in deze situatie ook goed nieuws te vinden. Om Dik Voormekaar te citeren: ‘yes, here we are again!'”

Andre van duin ziek
Andre van duin ziek